Annons
Växjö

Studentbostäder vill chockhöja hyran på campus

Enligt Hyresgästföreningen vill Studentbostäder i Växjö, Stubor, höja hyran med 12 procent vid årsskiftet. Förslaget är något som Hyresgästföreningen inte tänker gå med på.
Växjö • Publicerad 10 november 2022

Här saknas innehåll

På grund av kostnader för underhåll och med hänsyn till samhällsekonomins utveckling vill Studentbostäder i Växjö, även kallat Stubor, höja hyran med hela 12 procent. Detta enligt ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen.

I dagarna drar förhandlingarna mellan Stubor och Hyresgästföreningen igång. Hyresgästföreningen tycker att kravet är alldeles för högt och anser också att det är orimligt att hela kostnadsökningen för bolaget ska bäras av studerande hyresgäster. Istället vill de se andra siffror.

Annons

– Vi har ju sett att andra bostadsbolag har yrkat på mellan 9 och 10 procent så tolv procent känns ju väl magstarkt. De senaste åren har hyreshöjningarna generellt legat på 1,5 till 2 procent men visst, med beaktande av det ekonomiska läget och ökade kostnader för bostadsbolagen kan höjningarna nu bli kraftigare, men inte i närheten av 12 procent i alla fall, säger Joel Ahonen som är gruppchef för medlemsanslutning på Hyresgästföreningen.

Även Linda Zezovska, förhandlare på Hyresgästföreningen är emot förslaget om 12 procent.

– Vi kommer inte acceptera att hyrorna höjs mer än nödvändigt. Fastighetsbranschen har haft många goda år kantade av låga räntor och energipriser. Vår uppgift är att värna och slå vakt om att hyresgästerna får en rimlig hållbar, stabil och förutsägbar hyresutveckling, säger hon.

Smålandsposten har sökt Rickard Palmblad, vd på Stubor, utan resultat. Platschefen George Jurjoni meddelar däremot att bolaget inte kommenterar pågående förhandlingar tills dess att allt är klart med Hyresgästföreningen.

I våras slöts en överenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna som innefattar rekommendationer till del lokala parterna. Överenskommelsen ska också förtydliga vilka faktorer som bör ligga till grund inför förhandlingarna om hyresutvecklingen.

– Årets hyresförhandlingar ska föras mot bakgrund av trepartsöverenskommelsen. Vilket innebär att förhandlingen ska vara tillbakablickande, vi tittar på vilka förändringar som skett de senaste tre åren i stället för att diskutera prognoser om framtiden, säger Lida Zezovska.

Bostadsbolaget Stubor har bostäder mitt på campus i Växjö. Nu vill de höja hyran med 12 procent.
Bostadsbolaget Stubor har bostäder mitt på campus i Växjö. Nu vill de höja hyran med 12 procent.Foto: Hilda Frankki
Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons