Annons
Växjö

Studenter från Växjö ställer ut på Konstfacks vårutställning

Växjö/Stockholm • Publicerad 7 maj 2022
Truls Mårtenssons verk som ställs ut på Konstfack.
Truls Mårtenssons verk som ställs ut på Konstfack.Foto: Pressbild

Två studenter från Växjö deltar i år på Konstfacks årliga vårutställning som startar den 7 maj. Där kommer Oliwia Arwin från Växjö att ställa ut sitt examensarbete inom industridesign ”Maya” – ett filter som placeras under handfatet för att rena dricksvattnet från mikroplaster och PFAS-ämnen.

”Enligt mig räcker det inte att endast rena det vatten som kommer ut ur kranen då vi fortsätter att släppa ut både kemikalier och mikroplaster i vår dagliga användning. Därför har jag valt att placera Maya under handfatet. Där kan filtret och absorbenten fånga upp både mikroplaster och PFAS som redan finns i vårt dricksvatten samt det som släpps ut genom vår dagliga användning. På detta sätt kan mikroplasterna och kemikalierna extraheras från sin omloppsbana” kommenterar Oliwia Arwin i ett pressmeddelande.

Annons

Även Växjöbördige Truls Mårtensson delar i utställningen. Han tar en kandidatexamen i keramik och glas och i verket ”How to disappear” utforskar han människors flykt in i olika roller och verkligheter.

”Med avstamp i barndoms leksaksfigurer har jag gjort en gestaltning där jag skapar ett persongalleri för samtiden, högst subjektivt men med ledtrådar och referenser jag tror att människor kan känna igen sig i. Keramiken har för mig blivit ett material där jag kan befästa idéer och tankar jag inte kan göra på andra sätt” säger han.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons