Annons
Växjö

Studieförbund startar språkcafé för ukrainare

Fika i kombination med samtal om allt från väder och vind till ishockey och sommarplaner. Det är framgångsreceptet när Bilda i Växjö startat ett språkcafé för ukrainare.
– Att skriva och läsa är en sak men för att tala språket behövs träning i att prata med svenskar, säger studiecirkelledaren Raed Ranryd och Oleksandra Yeremenko, kontaktperson för de ukrainska flyktingarna.
Växjö • Publicerad 29 april 2023
Varje onsdagskväll klockan 17 träffas ukrainarna och volontärerna på studieförbundet Bilda vid Equmeniakyrkan för att fika och prata om allt från vardagsliv till hockeyfirande och sommarplaner.
Varje onsdagskväll klockan 17 träffas ukrainarna och volontärerna på studieförbundet Bilda vid Equmeniakyrkan för att fika och prata om allt från vardagsliv till hockeyfirande och sommarplaner.Foto: David Färdigh

I Växjöområdet finns i dagsläget uppemot 250 ukrainska flyktingar, mestadels kvinnor med barn. Många går SFI men för att få ännu mer praktisk träning i det svenska språket och lättare komma in i det svenska samhället välkomnas nu ukrainarna till ett språkcafé anordnat av studieförbundet Bilda.

– Klockan 17 varje onsdag samlas vi här i lokalerna på Bergövägen. Ukrainare och svenskar sitter i smågrupper och samtalar om allt från vardagsliv till regler för uppehållstillstånd. På premiären var det runt 20 ukrainare men den här gången är det ännu fler, berättar Raed Ranryd, studiecirkelledare på Bilda.

Annons

Kontaktperson för de ukrainska flyktingarna och deltagare i språkcaféet är Oleksandra Yeremenko.

– Det här är jättebra. Att tala med svenskar gör att vi övar upp hörförståelsen. Att skriva och läsa är en sak men vi vill bli ännu bättre på att tala och lyssna på svenska. Det är viktigt för självförtroendet.

Vad talar ni om?

– Vi har några teman bestämda i förväg, men det blir också mycket spontant. Idag ska vi prata om vad vi planerat i sommar, och så blir det också samtal om Växjö Lakers SM-guld i ishockey. Några av oss har sett matcherna i Vida Arena och en del var på guldfirandet på Stortorget.

Samtalen med de svenska volontärerna ger både språkträning och betydelsefulla sociala kontakter, vilket främjar integrationen. Raed efterlyser dock fler svenska cafédeltagare.

– Ja, och gärna i alla åldrar. Från studenter till pensionärer.

Språkcafé är ett bra koncept. För att kunna tala och förstå svenska är det viktigt att ukrainarna får träffa och regelbundet prata med svenskar, säger studiecirkelledaren Raed Ranryd och ukrainska kontaktpersonen Oleksandra Yeremenko.
Språkcafé är ett bra koncept. För att kunna tala och förstå svenska är det viktigt att ukrainarna får träffa och regelbundet prata med svenskar, säger studiecirkelledaren Raed Ranryd och ukrainska kontaktpersonen Oleksandra Yeremenko.Foto: David Färdigh
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons