Annons
Växjö

Styret vill att barn och ungdomar blir mer delaktiga i kommunens arbete

Växjö • Publicerad 6 februari 2024
Maria Garmer (V), Malin Lauber (S) och Magnus P Wåhlin (MP).
Maria Garmer (V), Malin Lauber (S) och Magnus P Wåhlin (MP).Foto: Lars-Göran Rydqvist

Den senaste årsrapporten från Ungdomsbarometern visar att ungdomar är allt mindre intresserade av politik och att mer än hälften av ungdomarna inte tror att politiken kan lösa dagens samhällsproblem.

Nu vill styret i Växjö kommun utveckla nya invånardialoger riktade mot de unga i kommunen för att få barn och ungdomar mer delaktiga. Det handlar om dialoger som ska ske på barn och ungdomars villkor och på platser och forum där de verkar.

Annons

– De dialoger vi har med dem som bor, lever och verkar i vår kommun går inte hem hos den yngre generationen. Då måste vi hitta nya vägar för göra barn- och ungdomar mer delaktiga. Nya dialogformer är inte det enda sättet utan vi måste arbeta brett och se över allt, säger Maria Garmer (V), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

För att stärka barnperspektivet införs ett barnbokslut och en kartläggning och kraftsamling för barn och ungas hälsa genomförs. Det är ett uppdrag som finns i kommunstyrelsens internbudget för 2024 som antogs under tisdagen. Internbudgeten är framtagen av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i samarbete med Centerpartiet.

– Det är oroväckande att vart femte ung kille inte ser demokrati som det bästa sättet att styra vårt samhälle. Tyvärr har utvecklingen pågått under en tid och det är dags att vända den negativa trenden. Vi politiker måste också vara självkritiska och se till vårt eget agerande och hur vi kan förändra detta, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt Magnus P. Wåhlin är förhoppningen att insatserna ska ge en positiv effekt och att det ska förbättra barnrättsperspektivet och öka barn- och ungdomars engagemang för demokratiska frågor.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons