Annons
Växjö

Succé för Regionteaterns julshow: ”Vi vänder upp och ner på julfirandet”

Det har varit publikrusning till Regionteaterns julshow ”En Julsaga”. Den omarbetade och upphottade versionen av Charles Dickens-klassikern leker fritt med genrer och bjuder såväl på skönsång som skratt.
– Vi hoppas kunna skapa en ny jultradition, säger Eli Frankel och Peter Elmers, konstnärlig ledare respektive regissör på Regionteatern.
Växjö • Publicerad 5 december 2023
Regionteaterns satsning på julshow är en publiksuccé. Omarbetningen av Charles Dickens-klassikern ”En Julsaga” lockar fram såväl eftertanke som många skratt.
Regionteaterns satsning på julshow är en publiksuccé. Omarbetningen av Charles Dickens-klassikern ”En Julsaga” lockar fram såväl eftertanke som många skratt.Foto: Pressbild

Psykologisk realism, stand up comedy, musikal, AI-inslag och referenser till aktuell samhällsdebatt. Mycket ryms i Regionteaterns uppsättning av ”En Julsaga”. Det är konstnärlige ledaren Eli Frankel som tillsammans med regissören Peter Elmers gett sig i kast med julfirandet och stöpt om Charles Dickens ”En Julsaga”, den klassiska berättelsen om den snåle och vresige gubben Ebenezer Scrooge som en natt får en uppenbarelse och genomgår en förvandling.

– Det är en bra grundstory, en klassisk moralitet, men som idag känns alltför enkel, präktig och tillrättalagd. Vi har velat problematisera julfirandet och sätta det i ett nutida sammanhang genom att diskutera frågor som konsumtionshets, ensamhet, orimliga förväntningar och om det överhuvudtaget går att fira en god jul i en orolig värld med krig.

Annons

Peter och Eli dissekerar julfirandet med humorn som främsta verktyg.

– Publiken får en stor dos julsaga men också många överraskningar och dramatiska effekter. Det börjar med julsagan men sedan vecklas det upp och tar nya riktningar.

I presentationen talas det om en julshow både för den som älskar eller hatar julen.

– Det ska vara en balans. Vi vänder upp och ner på julen som högtid och vill både problematisera, uppmuntra till reflektion och skapa gemenskap.

Medverkar på scen gör skådespelarna Alexander Lindberg, Anna Melander, Birte Heribertson, Georgios Giokotos och Mira Af Ugglas. Spelglädjen är påtaglig.

– Det är en otroligt duktig ensemble.

Och succén är ett faktum. De elva inplanerade föreställningarna har nu blivit tolv efter stort publiktryck.

– Mottagandet från publiken har varit väldigt bra. Det känns som att vi håller på att skapa en ny jultradition.

Julshowen serveras tillsammans med en jultallrik. Det är första gången som Regionteatern närmar sig ”julbords-konceptet”.

– Vi provar ett nytt format. Det finns mängder av julbord med olika sorters underhållning, men vi kan ge gästerna en extra dimension genom att erbjuda steget in i en annan värld. En stor del av föreställningen är dessutom interaktiv, särskilt i avslutningsmomentet där publiken får göra en viktig insats.

Annons

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons