Annons
Växjö

Sundeby vill köpa bunkern under Staglaberget

Växjö • Publicerad 29 augusti 2022
Björn Sundeby.
Björn Sundeby.Foto: Ebba Sund

Entreprenören Björn Sundeby vill köpa bunkern under Staglaberget av Växjö kommun. IST-grundaren vill genom sprängning att ytan ska gå från runt 1 000 kvadratmeter till mellan 2 000 och 3 000 kvadratmeter. Han vill fördubbla takhöjden till fem meter. Enligt förslaget som politikerna ska ta ställning till bildas en så kallad 3D-fastighet.

”Syftet med att skapa en 3D-fastighet i detta bergrum är att möjliggöra för samhällsviktiga verksamheter så som serverhall, batteriupplag för lagring av energi med mera. Rådande världsutveckling har visat att behovet av bland annat självförsörjning, vidmakthållande av el och datakraft samt ett allmänt säkerhetstänkande är betydande”, står det i förslaget som lämnats in till kommunen enligt Smålandsposten.

Annons

Björn Sundeby har via bolag i IST-koncernen köpt flera fastigheter i anslutning till Ingelstadsvägen för runt 20 miljoner kronor och hoppas att kommunen ska ta fram en ny detaljplan för att möjliggöra ett storslagna planerna på en byggnad i nygotisk stil.

Den nuvarande detaljplanen för området är från 1965 och medger inte det som Björn Sundeby vill bygga.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons