Annons
Växjö

Svampforskare vid LNU ställer ut på Nobelprismuseet

Växjö • Publicerad 24 september 2023
Henrik Drake.
Henrik Drake.

Henrik Drake är docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet. Han forskar bland annat på svampar som lever djupt nere i berggrunden. Där hittar man bland annat svamp. Nu ska hans forskning bli en del av en utställning på Nobelprismuseet i Stockholm. Utställningen ämnar att utforska svamparnas värld genom konstverk, designobjekt, mode och samtida vetenskaplig forskning.

– Det är roligt att en så välrenommerad institution som Nobelprismuseet ville ha med min forskning i sin utställning. Det är kul att allmänheten nu får se vad jag har hittat djupt ner i berggrunden, säger Henrik Drake i ett pressmeddelande.

Annons

I sin forskning har Henrik Drake undersökt flera kilometer djupa borrhål. Där har han bland annat, på 740 meters djup, hittat fossila spår av svamp i miljöer där man inte trodde att det var möjligt att leva.

– Det kan säga oss något om hur livet på jorden uppstod eller i vilka miljöer i rymden som det finns förutsättningar för liv, säger Henrik Drake i pressmeddelandet.

Utställningen öppnar den 30 september.

– Jag hoppas att de (besökarna) ska få upp ögonen för en värld som de kanske inte vet finns. Svampar är så mycket mer än de man stoppar i munnen.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons