Annons

Svenska eller utländska jordgubbar – vet du vad du köper?

Till midsommar vill många ha svenska jordgubbar på bordet. Men kan du vara säker på att det som står på förpackning överensstämmer med innehållet?
Och kan du känna smakskillnaden mellan svenska och utländska jordgubbar?
Växjö • Publicerad 23 juni 2022

Här saknas innehåll

Ungredaktionen står på Storgatan i Växjö för att erbjuda förbipasserande att göra ett blindtest mellan svenska och belgiska jordgubbar. Vilken smakar bäst och kan testaren säga vilken som är svensk eller belgisk?

Anita är en av alla som kommer förbi för att testa och hon är säker på sin sak. Hon håller upp den vinnande jordgubben som hon tyckte mest om och är säker på att den är svensk. Men hon hade fel.

Annons

– Som man kan bli lurad, säger Anita och tackar.

Anita var säker på sin sak, den bästa var den svenska! Men hon hade fel.
Anita var säker på sin sak, den bästa var den svenska! Men hon hade fel.Foto: Elisabeth Anderberg

Varje år gör Jordbruksverket kontroller av jordgubbsförsäljningen. Så att kunderna ska veta vad de köper. Och det behöver inte alltid handla om kontroller huruvida utländska jordgubbar säljs under svensk flagg, utan det kan handla om annat också.

– Ibland kan det vara så att en försäljare köpt in svenska jordgubbar i andra hand, alltså de är inte färska. Det får man såklart göra men man måste märka upp det i så fall så att konsumenterna vet vad de köper, säger Christoffer Leijonwirth på Jordbruksverkets växtkontrollenhet.

Men oftast handlar kontrollerna om varifrån jordgubbarna kommer. Kontrollerna görs efter tips från konsumenter, men också stickkontroller där Jordbruksverket själva reagerar.

Hur kontrollerar ni varifrån jordgubbarna kommer?

– Vi skickar dem till ett laboratorium i Tyskland. Och i deras analyser mäts innehållet av olika isotoper. Genom det kan de säga om jordgubbarna har växt i svensk jord eller inte.

Kan man som konsument själv titta efter några tecken eller känna på känna på smaken om det är en svensk eller utländsk jordgubbe?

– Jag kan inte det i alla fall. Det finns så många olika sorter för det första. Det man kan säga är att alla jordgubbar tappar smak efter ett par dagar och äter du då utländska jordgubbar som är mer färska än svenska så smakar de mer. Så det handlar mer om färskhet än om vilket land de är odlade i.

Tidigare år har en indikation på att det kan vara utländska jordgubbar som säljs som svenska varit priset. Alldeles för billiga svenska jordgubbar kan ha varit utländska. Men det stämmer inte i lika stor utsträckning idag.

– Och det handlar om att det är så stor transportkostnad idag, så säljaren får inte lika stor vinst. Och det kan i sig, om jag får gissa, göra att fler säljare köper in svenska jordgubbar, säger Christoffer Leijonwirth.

Annons

När ungredaktionens jordgubbstest var klart så hade arton personer testat. Av dem tyckte tolv personer att de svenska jordgubbarna smakade bäst och elva gissade rätt på vilken jordgubbe som var svensk och vilken som var belgisk.

Hampus gillade den svenska jordgubben bäst, men trodde att den var belgisk.
Hampus gillade den svenska jordgubben bäst, men trodde att den var belgisk.Foto: Elisabeth Anderberg
Elisabeth AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons