Annons
Växjö

Synskadad 91-åring nekades boende – får rätt i domstol

Växjö • Publicerad 6 februari 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: ADAM WRAFTER

När en 91-årig kvinna ansökte om att få plats på ett äldreboende blev det tummen ner från kommunen. Nu får hon upprättelse i domstolen.

Kvinnan som bor i en lägenhet i Växjö kommun har dålig syn, känner sig isolerad och vågar inte gå ut med rädsla för att ramla.

Annons

Men omsorgsnämnden i Växjö anser att kvinnans behov kan tillgodoses i hennes eget hem genom hemtjänsten och avslog därför hennes ansökan om särskilt boende.

Kvinnan överklagade kommunens beslut till förvaltningsrätten i Växjö och nu river domstolen kommunens beslut.

Rätten slår fast att 91-åringen ”inte kan tillförsäkras en skälig levnadsnivå i sitt befintliga boende”, och därför ska hon nu få en plats på ett särskilt boende.

– Jag har väntat länge på det här beskedet. Jag sitter ensam i en för stor lägenhet och jag blir sämre och sämre för varje dag, säger kvinnan, som vill vara anonym, till Smålandsposten.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons