Annons
Växjö

Tandläkare skrev ut narkotikaklassad medicin – får kritik

Växjö • Publicerad 1 april 2024
Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot en tandläkare.
Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot en tandläkare.Foto: JOHANNA LUNDBERG

En legitimerad tandläkare i Växjö får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att ha skrivit ut ett narkotikaklassat läkemedel till en närstående trots att hon enligt IVO saknar den formella kompetens som krävs för att behandla hosta, som den närstående hade.

Tandläkaren ska ha skrivit ut Cocillana-Etyfin som är ett hosthämmande och slemlösande läkemedel, vilket uppmärksammades av personal på ett apotek som gjorde en anmälan. Enligt IVO får man inte förskriva narkotiska läkemedel utan odontologisk grund.

Annons

Tandläkaren har uppgett att hon uppfattat att läkemedlet var inom tandläkares förskrivningsrätt och att hon inte hade skrivit ut det på recept om hon var medveten om att så inte var fallet.

IVO kritiserar också tandläkaren för sin journalföring gällande den närstående. Hon ska inte ha journalföra att hon skrivit ut narkotiska läkemedel, vilket strider mot patientdatalagen.

Eftersom IVO:s utredning inte visat att kvinnan skrivit ut narkotiska läkemedel till någon annan patient och att de inte sett att hennes yrkesutövning skulle innebära risk ur ett patientsäkerhetsperspektiv i övrigt väljer IVO att avsluta ärendet och stanna vid att rikta kritik mot tandläkaren.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons