Annons
Växjö

Tegelstenar rasade från fasad i centrala Växjö: ”Det är väldigt obehagligt och väldigt ovanligt”

Allmänheten upptäckte raset – vinkade in polisen som larmade räddningstjänsten.
Växjö • Publicerad 15 oktober 2023
Delar av en husfasad lossnade på Södra Doktorsgatan 1 i Växjö.
Delar av en husfasad lossnade på Södra Doktorsgatan 1 i Växjö.Foto: Lena Gunnarsson

Strax efter klockan 16 på lördagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till Södra Doktorsgatan 1 i Växjö efter att delar av tegel från en husfasad hade lossnat och fallit till marken. Det var polisen som larmade räddningstjänsten, berättar Tim Christensson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

– Patrullen var på väg till ett annat ärende när de blev invinkade av allmänheten som hade uppmärksammat detta. Patrullen tittade till det, larmade räddningstjänsten och lämnade över ärendet till dem och fastighetsägaren. Det finns inga misstankar om brott eller försummelse på något vis, säger han.

Annons

Daniel Bard, styrkeledare vid Värends räddningstjänst var på plats vid fasadraset under lördagseftermiddagen. Varför fasaden lossnade är ännu oklart.

– Vi kan bara spekulera, men det är en jättegammal fasad. Mycket av de gamla bultarna och spikarna som sitter som fästmaterial i fasadväggen var upprostade. Eventuellt så har det hänt något genom åren så de har rostat upp. Sedan kan blåsten ha gjort sitt i dag, säger han.

Räddningstjänsten rev ner övriga delar av fasaden som att löst och satte reglar på den nedre delen för att skydda det som finns kvar. Trottoaren nedanför raset är avspärrad av fastighetsägaren och Växjö kommuns tekniska förvaltning ska enligt Daniel Bard kontrollera vad som har hänt.

– Det gick bra och ingen kom till skada vilket var en väldig tur. Det är väldigt obehagligt och väldigt ovanligt, säger Daniel Bard.

Här saknas innehåll

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons