Annons

Terapeut frias – ”förstod inte” att patient inte ville delta i intimt möte

Kronoberg • Publicerad 10 maj 2023
Foto: Lena Gunnarsson

Terapeuten dömdes i Växjö tingsrätt för sexuellt ofredande efter ett intimt möte med en patient på vårdcentralen. Nu gör hovrätten en helt annan bedömning och friar mannen helt från sexanklagelserna.

Vi rapporterade i vintras att en terapeut hade dömts vid Växjö tingsrätt för sexuellt ofredande efter en händelse på en vårdcentral i Kronobergs län.

Annons

Terapeuten blev polisanmäld och åtalad efter att han haft ett intimt möte med en kvinnlig patient – som han hade behandlat flera gånger tidigare – i ett rum på vårdcentralen.

Enligt både terapeuten och patienten uppstod det en sexuell stämning dem emellan och båda uppgav att de började kyssas och att han smekte hennes rumpa och underliv utanpå kläderna.

Enligt terapeuten ”förlorade han sig själv” under terapisessionen men han ansåg inte att hans agerande utgjorde något brott. Men enligt tingsrätten hade han utnyttjat kvinnans utsatta position som patient och han dömdes till dagsböter och 12 000 kronor i skadestånd.

Terapeuten – som blev avstängd från jobbet när anklagelserna blev kända – valde att överklaga domen till Göta hovrätt, som nu friar honom helt från brott.

Enligt hovrättens bedömning har terapeuten på grund av olika omständigheter ”inte kunnat förstå” att patienten inte medverkade frivilligt vid det intima mötet och han ska därför frias på grund av bristande uppsåt.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons