Annons
Växjö

Therese målar med naturen som inspiration och kraftkälla

Poetiskt måleri som förmedlar naturens kontemplativa tillstånd. Så kan man beskriva Torne-konstnären Therese Hägebys tavlor. Ett urval av hennes natursköna målningar visas just nu på Galleri Sigma.
Växjö • Publicerad 16 maj 2023
Med naturen som inspiration och kraftkälla. Therese Hägeby har en utställningen på Galleri Sigma.
Med naturen som inspiration och kraftkälla. Therese Hägeby har en utställningen på Galleri Sigma.Foto: Urban Nilsson

Therese har alltid dragits till naturen. Medan mänskligheten tenderar att ge upphov till besvikelser och förtvivlan så har skogen, vattnet och djuren blivit en plats för att samla kraft och balans i tillvaron. Kärleken till naturen speglas också tydligt i hennes målningar. I exempelvis verket ”Gläntan” så utstrålar naturen ett tillstånd, något längtansfullt och kontemplativt.

– Gläntan är en hemlig plats som jag återkommer till. Det finns något meditativt där. En plats att samla kraft på.

Annons

Numera är Therese bosatt i Torne och många av sina motiv finner hon i hemtrakten, ofta längs den gamla banvallen och med utsikten över sjön Åsnen. Eller i skogarna kring Hulevik eller Bjurskär.

– När jag går eller springer ute i naturen så kan jag plötsligt stanna upp mitt i ett ögonblick när jag upptäcker ett motiv som jag vill spara och återskapa. Jag tar en bild med mobiltelefonen och sedan målar jag utifrån det. Inte så att jag alltid återger landskapet helt exakt men med bibehållen känsla.

Det är särskilt kontrasterna som fångar Therese. Ljus kontra mörker eller dag möter natt. En målning heter till exempel passande nog ”Skuggljus”.

– De yttre landskapen blir också en spegling av det inre landskapet i människan.

Emellanåt framträder även djuren i tavlorna. Det kan vara ett lodjur på tillfälligt besök eller morkullorna som flyger i skymningen.

– Jag brukar lyssna på morkullorna sena kvällar. De har ett så underbart rolige läte.

Utställningen med Therese Hägeby pågår fram till och med 20 maj.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons