Annons
Växjö

Tillståndet för Humana dras in – så många berörs i Växjö

Växjö • Publicerad 1 februari 2023
Elva omsorgstagare i Växjö kommun påverkas av att Humana mister sitt tillstånd för personlig assistans och hemtjänst.
Elva omsorgstagare i Växjö kommun påverkas av att Humana mister sitt tillstånd för personlig assistans och hemtjänst.Foto: LENA GUNNARSSON

Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo har meddelat att de drar in omsorgsbolaget Humanas tillstånd att bedriva hemtjänst, personlig assistans, ledsagarservice. Det handlar om att bolaget inte uppfyllt kraven på lämplighet för att driva verksamheterna menar inspektionen.

Växjö kommun har genomfört en inventering för att se hur många omsorgstagare som berörs av att tillståndet dras in för Humana.

Annons

– Vi har identifierat elva omsorgstagare som har rätt till personlig assistans och beslut på det och som då använts sig utav Humana assistans i Växjö kommun, säger Ewa Ekman, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen och förklarar kommunens roll i det hela:

– Egentligen har den omsorgstagaren och kommunen inget med varandra alls att göra eftersom de har valt att använda sig av Humana. Men det kan bli nu att en del omsorgstagare väljer att ta det lugnt och vänta in ett beslut. En del kanske väljer om och en ny utövare. Om de gör det får de information från oss hur de kan gå tillväga.

Chefen för omsorgsförvaltningen Ewa Ekman kan förstå om det finns berörda som är oroliga och har frågor.
Chefen för omsorgsförvaltningen Ewa Ekman kan förstå om det finns berörda som är oroliga och har frågor.Foto: Lena Gunnarsson

Humana Assistans har meddelat att de kommer att överklaga beslutet från Ivo och begära om inhibition. Beviljas de inhibition kan de fortsätta bedriva verksamhet under tiden för överklagandeprocessen.

– Vi tror att det kommer ta ett litet tag innan ett slutgiltigt beslut kommer.

Vad tänker du om att detta?

– Kritiken handlar om att man inte skött informationsöverföring av förändring i verksamheten. Synpunkter på ekonomin och en del anställningsformer, säger Ewa Ekman.

I Växjö ansvarar Humana också för ett äldreboende på Södra Järnvägsgatan. Men boendet berörs inte av tillståndet som dras in för andra verksamheter inom omsorgsbolaget.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons