Annons
Växjö

Tog strid mot polisens böter – ”lastade ur bilen på privat mark”

Kvinnan hävdade att hon lastade hon ur sin bil på privat mark. Enligt polisen hade hon parkerat på en gångbana. Nu förlorar hon striden om böterna i domstolen.
Växjö • Publicerad 21 mars 2023
Gångbana.
Gångbana.Foto: PETTER ARVIDSON

I höstas fick en bilförare böter sedan en polispatrull upptäckt att hon hade parkerat sitt fordon på en gångbana i ett bostadsområde på söder.

Men kvinnan ville inte betala de 800 kronor som det kostar att parkera där det råder stoppförbud och överklagade till Polismyndigheten.

Annons

Och när hon fick negativt besked från polisen vände hon sig till Växjö tingsrätt.

Enligt kvinnan skulle hon bara lasta ur sin bil och hon hade fått tillåtelse från bostadsrättsföreningen att parkera fordonet under denna korta stund. Dessutom, hävdade kvinna genom sitt juridiska ombud, borde polisen ”kontrollera kartor före de utfärdar böter” eftersom marken är där hon parkerade är privat.

Men tingsrätten går på polisens linje. Domstolen konstaterar att förbudet mot att parkera på gångbanor är ”absolut”, det vill säga att det inte spelar någon roll om marken är privat.

”För att det ska vara tillåtet att stanna på en gång- eller cykelbana ska det finnas en skylt om privat parkering och platsen ska vara avgränsad med exempelvis staket”, skriver tingsrätten och avslår överklagandet.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons