Annons
Växjö

Tomas Eneroth (S) ska lämna riksdagen

Växjö • Publicerad 4 oktober 2022
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).Foto: David Johansson

Sedan 1994 har Tomas Eneroth (S) varit ledamot i riksdagen. Till höstens val toppade han Socialdemokraterna i Kronobergs riksdagslista och han blev personvald. Men i helgen meddelade Eneroth att han någon gång under den här mandatperioden kommer att lämna riksdagen.

– Jag kommer inte att sitta kvar under hela den här mandatperioden, säger han till DN.

Annons

När han ställer sin riksdagsplats till förfogande är inte känt. Han ska ha lovat den nya S-gruppledaren, Lena Hallengren, att vara kvar en period och jobba i utskott.

Tomas Eneroth är för närvarande infrastrukturminister i den S-ledda övergångsregeringen fram till dess att en ny regering är på plats. Eneroth är den politiker som har suttit längst i riksdagen bland de 349 ledamöter som under förra veckan inledde den nya mandatperioden. Det innebär också att han, när han inte är minister, kommer att vara ålderspresident. När talmannen eller de vice talmännen inte kan leda kammarens sammanträder leds dessa av ålderspresidenten som är den riksdagsledamot som varit det under längst tid.

Robert Olesen är förste ersättare för Socialdemokraterna i Kronobergs län. Läs vad han säger om Eneroths besked och framtiden här.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons