Annons
Växjö

Tone Sekelius slutar retuschera bilder på sig själv: ”Ett ansvar”

Växjö • Publicerad 23 november 2022
Tone Sekelius.
Tone Sekelius.Foto: Daniela Spiroska

I en debattartikel på Aftonbladet skriver sex kända influencers och profiler, Bianca Kronlöf, Felicia Bergström, Imane Asry, Linda-Marie Nilsson, Nicole Falciani samt Tone Sekelius som är från Växjö, att de kommer att sluta retuschera sina bilder på ett sådant sätt att det bidrar till orealistiska skönhetsideal och kroppshets.

”Vi är svenska influencerprofiler och det innehåll vi skapar når och påverkar miljontals människor varje vecka. Ett privilegium vi arbetat hårt för, men som också kommer med ett ansvar”, skriver de sex profilerna i debattartikeln på Aftonbladet.

Annons

De nämner att en forskningsöversikt från Statens medieråd slår fast att barn och unga som exponeras för skönhetsideal i sociala medier har lägre självkänsla, känner negativa känslor kring sin egen kropp, ökad risk för att drabbas av ätstörningar samt att ju mer tid barn och unga tillbringar på sociala medier, desto sämre mår de.

”Att nå ut och påverka är ett privilegium vi arbetat hårt för, men det kommer med ett ansvar. Eller kanske snarare en möjlighet. En möjlighet som vi nu väljer att ta. På samma sätt som vi i vissa fall kan vara en del av problemet med att upprätthålla orealistiska skönhetsideal, väljer vi nu att aktivt vara en del av lösningen”, skriver profilerna i debattartikeln.

De ansluter sig till styrdokumentet Riktlinjer för positiv påverkan och ber sina kollegor att göra detsamma. De kommer också framföra krav på att bilder och filmer i de reklamkampanjer och samarbeten som profilerna medverkar i ska vara oretuscherade enligt samma standard.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons