Annons
Växjö

Träden i Växjö prisas: ”En del av staden”

Växjö • Publicerad 20 oktober 2023
Hästkastanjen, vinnare Växjö Trädpris 2023 för exotiskt träd, och tallen som vann trädpriset för inhemskt träd. Bilden är ett collage.
Hästkastanjen, vinnare Växjö Trädpris 2023 för exotiskt träd, och tallen som vann trädpriset för inhemskt träd. Bilden är ett collage.Foto: Pressbild

Sedan 2013 har Växjö Trädpris delats ut. I veckan delades årets pris ut i två olika kategorier, huvudpriset till ett inhemskt träd och ett pris till ett exotiskt träd.

– Det är roligt att återigen få dela ut trädpris efter några års uppehåll – och det är många bra kandidater som har nominerats. Pristagarna i år är två helt olika träd med helt olika historier men har gemensamt att de är väl synliga och kan uppskattas av oss alla när vi rör oss i staden, säger Göran Svantesson, stadsträdgårdsmästare på Växjö kommun.

Annons

Vinnarna har utsetts av en jury efter förslag från Växjöborna. Priset består av 5000 kronor, diplom och en skylt att sätta i trädgården. Huvudpriset gick till Lena och Kenneth Ullgren för värdesättandet av en mäktig tall på den egna tomten.

”Tallen har gått från att vara ett landmärke utmed landsvägen mellan Växjö stad och Kronoberg, till att nu vara en del av staden. Tallens krona breder nu ut sig över tomten och gatukorsningen och är ett vackert blickfång som ger karaktär åt gatorna och trädgården som anpassats till tallen”, står det i en del av motiveringen.

Priset för årets exotiska träd tilldelades Mona och Håkan Bergström för deras vård av en hästkastanj på den egna tomten.

”Kastanjen planterades tillsammans med sonen och har därefter planterats om och vårdats under många år. Nu har den vuxit till sig och de många stammarna gör den unik. Trädkronan har med tiden brett ut sig och är ett vackert blickfång för många, väl synlig från omgivande cykelvägar”, står det i motiveringen.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons