Annons
Växjö

Trädrester kan bli drivmedel för flyg i Växjö

Växjö • Publicerad 8 september 2021
Foto: Växjö kommun. Anna Tenje, ordförande i kommunstyrelsen i Växjö och Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.
Foto: Växjö kommun. Anna Tenje, ordförande i kommunstyrelsen i Växjö och Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.

Sedan 2018 har Växjö Energi och Växjö kommun samarbetat med flera olika företag för att göra det möjligt att inom ett antal år kunna producera bioflygbränsle av restprodukter från skogsbruket vid Sandviksverket i Växjö. På tisdagen var det uppstart för projektet.

– Växjö kommun är stolta över att vara en del av detta innovativa projekt som jag tror kommer att få en central betydelse i omställningen och utvecklingen mot ett mer hållbart flyg. Miljöfrågorna har länge stått högt upp på agendan i Växjö och vi har för vana att våga gå före och det vill vi fortsätta med, säger Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Enligt nuvarande beräkningar skulle anläggningen kunna tas i drift 2026 med en årlig produktionskapacitet om 16 000 ton bioflygbränsle. Anläggningen skulle bli den första i sitt slag.

– Växjö Energi producerar redan idag helt förnybar fjärrvärme, fjärrkyla och el och vill gärna vara med och bidra ytterligare till att minska effekterna från klimatkrisen. Vi är säkra på att det skulle vara fördelaktigt att bygga ut vår produktionsanläggning för att även producera hållbart bioflygbränsle av restprodukter från skogsbruket, säger Erik Tellgren, vd Växjö Energi.

Här saknas innehåll

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons