Annons
Växjö

Trafikverket ska sänka hastigheten mellan Växjö och Rottne

Trafikverket har i flera år planerat att sänka hastigheten på väg 897 mellan Växjö och Rottne. Nu skriver myndigheten att vägen ska ”hastighetsanpassas” i december.
Växjö • Publicerad 16 september 2023

Här saknas innehåll

Väg 897 mellan Sandsbro strax norr om Växjö och Rottne är olycksdrabbad och för ett par år sedan satte Trafikverket upp fartkameror.

Men Trafikverket har även i flera års tid planerat för att sänka hastigheten på sträckan från dagens 90 kilometer i timmen till 80. Smålandsposten rapporterade år 2021 att Trafikverket skickat ut remisser till berörda myndigheter och aktörer om sänkningen från 90 till 80, men därefter hände ingenting.

Annons

Nu – två år senare – skriver Trafikverket i ett pressmeddelande att man ska sänka hastigheten på Rottnevägen och återigen har remisser skickats ut.

– Arbetet med hastighetsanpassningar fortsätter efter att ha pausats och planeras nu i rullande treårsplaner. De sträckor som behöver hastighetsanpassas har delats in i två kategorier; hastighetssänkningar på kortare sträckor planeras på ett års sikt samt fördjupade utredningar på längre sträckor planeras på ett till tre års sikt, säger Lennart Andersson, som är regiondirektör i region syd, i en kommentar.

Enligt myndigheten är planen att Rottnevägen ska skyltas om till 80 i mitten av december.

– Att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas utformning är en effektiv åtgärd på de vägar som saknar mötesseparering. Vid en frontalkrock mellan två moderna bilar som båda kör i max 80 kilometer i timmen är det sannolikt att förarna överlever. Vid hastigheter över 80 leder frontalkollisioner ofta till dödliga eller allvarliga skador även i moderna bilar, säger Trafikverkets utredare Kristina Johansson.

Trafikverket planerar även att sänka hastigheten från 90 till 80 på två andra vägar i Kronoberg i december. Det gäller väg 582 från trafikplats Hornsborg till Ljungby och väg 120 i Tingsryds kommun, från Urshult till Holmahult.

Arkivfoto
ArkivfotoFoto: Peter Åklundh
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons