Annons

Tre misstänkta för grovt vapenbrott – yngst är en 16-årig pojke

Tre personer har häktats för grovt vapenbrott på Vänortsvägen och Björnbärsvägen i Växjö. Den yngste är en 16-årig pojke och tingsrätten fastslår att det finns synnerliga skäl för häktning.
Växjö • Publicerad 14 augusti 2023

”Det finns risk för att NN (16-åringen) genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning. Denna risk är sådan att åklagarens begäran om restriktioner ska godtas”, skriver Växjö tingsrätt i häktningsprotokollet om den tidigare ostraffade pojken.

Eftersom pojken inte fyllt 18 år krävs det synnerliga skäl för häktning. Men det anses uppenbart att betryggande övervakning i det här läget inte kan ordnas på något annat sätt.

Annons

De båda andra häktade är en man och en kvinna i 30-årsåldern. Mannen är också helt ostraffad medan kvinnan fällts för bland annat penningtvätt och misshandel.

Domen för penningtvättsbrott avkunnades i Växjö så sent som i våras och straffet blev skyddstillsyn. Kvinnan dömdes då för att vid tre tillfällen ha tagit emot sammanlagt en kvarts miljon kronor, pengarna kom ursprungligen från bedrägerier, på sina bankkonton. Kvinnan medverkade även till att pengarna fördes vidare till andra personers bankkonton.

De tre nu häktade är bosatta i Växjö, Braås respektive Hovmantorp och samtliga förnekade brott under häktningsförhandlingarna som hölls bakom stängda dörrar.

Vilken typ av vapen det är som polisen hittat har ännu inte offentliggjorts. Nu ska vapnet undersökas i jakten på spår i form av fingeravtryck och DNA. Dessutom provskjuts beslagtagna vapen rutinmässigt på NFC, Nationellt forensiskt centrum, för att se om de tidigare använts vid något brott som polisen säkrat spår från.

Åtal ska enligt tingsrättens beslut vara väckt senast den 14 augusti, men allt tyder på att utredningen kommer att ta längre tid än så att slutföra.

Genrebild.
Genrebild.
Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons