Annons
Växjö

Tre Växjöbor till final i SM i nyskrivna snapsvisor

Växjö • Publicerad 29 augusti 2021
Hasse Nilsson har skrivit hundratals snapsvisor.
Hasse Nilsson har skrivit hundratals snapsvisor.Foto: Britt-Marie Paulander

Två år i rad har svenska mästerskapet i nyskrivna snapsvisor vunnits av Växjöbor, först Ingvar Axelsson och sedan av Hasse Nilsson. Det kan bli tre år i rad efter att inte mindre än tre personer i Växjö gått vidare till final i SM 2021.

– 30 procent av bidragen är Växjöskrivna och SM-bucklan är i Växjö sedan två år tillbaka. Vi är Sverigeettan i den här ädla konsten och Växjö visar framfötterna, säger den regerande mästaren Hasse Nilsson.

Annons

Han är tillsammans med Växjöborna Ingvar Axelsson och Sven Andersson klar för årets final.

– Det är känns bra. Jag tycker att det är kul men för oss är det ingen tävling utan mer en lek. Jag hade inte grävt ner mig om jag inte gått vidare utan gått dit och hejat på de andra. Det är kul att leka med ord, säger Hasse Nilsson.

Vad är tjusningen med snapsvisor?

– Det finns en historisk aspekt på det. Det är ett av våra äldre kulturarv med en stark tradition. Det finns inte ett julbord eller midsommarbord där det inte sjungs snapsvisor. Det är en del av vår kulturella identitet och något som funkar för alla generationer.

Hasse Nilssons bidrag i år heter Värmebölja efter sommarens heta dagar.

– Jag får tyvärr inte sjunga den för dig eftersom det är hemligt till finalen. Det svåra med snapsvisor är att hitta en bra knorr, att drabbas av en fyndighet eller ordlek. Finner man det så är resten ett pusslande av ord, takt och rytm. Man ska också hitta en melodi som alla kan eftersom meningen är att alla ska skråla med, gärna falskt så blir det roligare, säger han.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons