Annons
Växjö

Tre Växjöläkare får skarp kritik – cancerdiagnos missades i två år

Tre läkare i Växjö kritiseras nu av IVO efter att en kvinnas cancerdiagnos förblivit oupptäckt i två års tid. Läkarna klandras för att de inte skickade kvinnan vidare till lasarettet trots att hon hade blod i urinen.
Växjö • Publicerad 18 november 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: NIKLAS LARSSON

Patientärendet som nu har lett till kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gäller en medelålders kvinna i Växjö som under två års tid vid flera tillfällen sökte vård på vårdcentraler på grund av svåra urinvägsinfektioner där hon bland annat hade synligt blod i urinen.

Enligt IVO borde de tre olika läkarna i Växjö som under tvåårsperioden undersökte kvinnan ”omgående ha remitterat henne vidare till urologen” eftersom det är allmänt känt att blod i urinen innebär en förhöjd misstanke om cancer i urinblåsan eller urinvägarna.

Annons

En av läkarna som nu får kritik uppgav för IVO att han på grund av tidsbrist och dålig bemanning på vårdcentralen ”inte hann med att fördjupa sig i patientens tidigare sjukhistoria”. IVO poängterar dock i sitt beslut att läkare – trots tidsbrist – har en skyldighet att ta del av relevant information i patientens journal.

Till slut – år 2022 – träffade kvinnan en läkare som tog hennes symtom på allvar och direkt remitterade henne till Växjö lasarett. Vid undersökningen upptäcktes att hon hade cancer i urinblåsan vilket ledde till operation och cellgiftsbehandling.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons