Annons
Växjö

Treåring hittades medvetslös i varm bil och fick intensivvårdas – nu döms vårdnadshavaren

Treåringen hittades medvetslös i en varm bil i Växjö och fick intensivvårdas på lasarettet.
Nu döms pojkens vårdnadshavare för grovt vållande till kroppsskada.
Hon ”glömde bort” barnet i bilen när hon gick till jobbet.
Växjö • Publicerad 20 oktober 2022
Region Kronoberg.
Region Kronoberg.Foto: Elvedin Basic

I mitten av juni i år fick en treårig pojke föras med ambulans till lasarettet efter att ha hittats okontaktbar i en parkerad bil i Växjö. Det var en förbipasserande som hade uppmärksammat treåringen i den varma bilen och polis och ambulans ryckte ut till platsen.

Region Kronoberg meddelade senare samma kväll att pojkens tillstånd betecknades som stabilt, efter att han först hade fått intensivvård i Växjö och därefter förts till Lunds Universitetssjukhus för vidare vård.

Annons

Nu har pojkens vårdnadshavare – en kvinna i 40-årsåldern – dömts för brottet grovt vållande till kroppsskada. Hon har erkänt brottet och dömts genom ett strafföreläggande.

Åklagaren skriver i strafföreläggandet att kvinnan ”har orsakat XX medvetslöshet med andningspåverkan, låg syrgasmättnad, lågt blocktryck, hög puls, hög kroppstemperatur samt försurning av kroppen genom att lämna honom ensam i en varm bil under drygt sex timmar.”

Åklagaren skriver vidare att utredningen kring händelsen visat att kvinnan ”glömde bort” att treåringen satt i bilen när hon parkerade och gick till sin arbetsplats. ”Med hänsyn till att du även vid tidigare tillfällen glömt att du hade honom i bilen borde du ha vidtagit extra försiktighetsåtgärder för att försäkra dig om att han inte var i bilen innan du lämnade den”, skriver åklagaren vidare.

Enligt föreläggandet missade kvinnan även att upptäcka den fastspände treåringen i bilbarnstolen när hon efter jobbet körde till en förskola. Därefter hittades den medvetslöse pojken av en förbipasserande.

Kvinnans straff blir villkorlig dom och 60 dagsböter, vilket i hennes fall blir 12 000 kronor.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons