Annons

Trio döms till fängelse efter våldsamt kidnappningsdrama i Växjö

Tre män från Göteborg straffas nu efter ett våldsamt kidnappningsdrama i Växjö. Trion hade tvingat med sig en kvinna i en bil när polisen lyckades stoppa dem i Växjö centrum.
Två av männen döms för människorov till långa fängelsestraff.
Publicerad 8 mars 2023
.
.Foto: Patric Söderström

Tidigt på morgonen den 26 november i fjol inträffade ett våldsamt kidnappningsdrama på Nydalaområdet i Växjö. Tre män – 28, 30 och 38 år – hade under natten kört från Göteborg och när de kom fram till Växjö tog de sig in i en lägenhet på Nydala där en kvinna och en man befann sig.

28-åringen och 30-åringen var maskerade när de började misshandla mannen med sparkar och slag och de hotade att han skulle dödas om han inte gav dem en större summa pengar.

Annons

Trion tvingade sedan in mannen i sin bil men när de skulle lägga in mannens dyra elcykel i bagaget lyckades han fly och slå larm till polisen.

Kidnapparna riktade då in sig på mannens sambo och tog med henne i bilen i stället. De körde henne till en bankomat i centrum där hon tvingades att ta ut 6 000 kronor till dem.

I det läget hade Växjöpolisen fått information om kidnappningen och en patrull kunde kort därefter stoppa bilen. De tre männen greps, anhölls och häktades för brottsligheten mot paret.

Två av männen – 28-åringen och 30-åringen – döms nu vid Växjö tingsrätt för människorov, mindre grovt brott och försök till människorov, mindre grovt brott.

De döms båda till två och ett halvt års fängelse och ska stanna kvar i häkte tills straffet börjar avtjänas. Eftersom de är utländska medborgare med vaga anknytningar till Sverige ska de efter avtjänat straff utvisas på obestämd tid.

Den tredje mannen – 38-åringen – har enligt domstolen främst agerat chaufför vid dramat och han döms för medhjälp till människorov. Han straffas med ett års fängelse och gällande honom avslog tingsrätten åklagarens yrkande om utvisning.

Motivet till kidnappningen har inte framkommit vid rättegången. Båda målsägande berättade att de inte har haft något otalt med de tre männen som nu döms och inte heller haft några ekonomiska skulder till dem.

De tre männen döms att betala totalt drygt 100 000 kronor i skadestånd till det utsatta Växjöparet.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons