Annons

Trion vann UF-tävling – vill minska matsvinnet

28 UF-lag ställde upp i Draknästet på Växjö Fria. Vinnare blev Postfrallan UF, som tar hand om färskt brödsvinn.
– Vi hämtar upp bröd som blivit över, gör en kvalitetsanalys och levererar direkt hem till kunder på lördagsmorgnar, berättar Nawar Ali Mahdi, Rahim Mutalipov och Sami Jaghori.
Växjö • Publicerad 23 januari 2024
Årets vinnare av Draknästet på Växjö Fria blev Postfrallan UF, som drivs av Sami Jaghori, Nawar Ali Mahdi och Rahim Mutalipov.
Årets vinnare av Draknästet på Växjö Fria blev Postfrallan UF, som drivs av Sami Jaghori, Nawar Ali Mahdi och Rahim Mutalipov.Foto: David Färdigh

Tävlingen Draknästet har blivit en tradition på gymnasieskolan Växjö Fria. I år var det 28 UF-företag som presenterade och pitchade sin affärsidé inför en jury med representanter från näringslivet. Vinnare blev Postfrallan UF, som drivs av Nawar Ali Mahdi, Rahim Mutalipov och Sami Jaghori. De har reagerat på det stora matsvinnet, inte minst när det gäller bröd.

– Cirka 80 000 ton bröd slängs årligen i Sverige. Det mesta är dessutom fullt ätbart.

Annons

Postfrallan UF tar, genom ett samarbete med Askelyckan och Hovs Bageri, hand om färskt bröd som blivit över. De hämtar brödet, som genomgår en kvalitetskontroll och därefter levereras direkt hem till kunderna.

– Varje lördagsmorgon kör vi till beställare i Växjö och Alvesta. Genom ett samarbete med Ica Maxi kan vi dessutom även leverera nybakade frallor.

Hur mycket omsätter ni?

– Hittills 10 000 kronor, men målet är att nå 50 000.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons