Annons
Växjö

Trots hårt tryck och hög efterfrågan – färdiga pass hämtas inte ut

När svenskarna kunde resa som vanligt igen upptäckte man att passen var för gamla. Många behövde passtider samtidigt och på en gång vilket ledde till att trycket hos polisen blev extra hårt. Nu hämtas inte passen ut.
Kronoberg • Publicerad 6 augusti 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: PETTER ARVIDSON

Här saknas innehåll

Det har varit extremt hårt tryck på landets passexpeditioner under våren och sommaren, något som Smålandsposten har rapporterat om i flera artiklar tidigare.

Det har varit svårt att få tid till att ta ett nytt pass, fler tider har släppts och polisen har uppmanat samt rabatterat priset på nationellt id-kort för de som ska resa inom EU, för att få ner kötiderna.

Annons

Nu berättar polisen att flera nya pass ligger kvar på passexpeditionerna runt om i landet, då ingen kommer och hämtar ut dem, trots påminnelser på både sms och mejl. Färdiga pass och id-kort ligger kvar i tre månader innan de makuleras. För de som inte hinner hämta ut sina pass i tid, kan man kontakta sitt lokala passkontor för att komma överens om en lämplig tid.

Dessutom dyker inte alla upp på sina bokade passtider. Mellan 8 till 14 procent har inte kommit på sin utsatta tid.

– Vi skulle önska att den som inte längre har behov av sin tid avbokar den, så att andra kan använda den istället, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass.

Den 1 augusti passerade polisen två miljoner passansökningar. När året är slut räknar de med att ha levererat tre miljoner ansökningstider till svenskarna. Det är en miljon fler än vad de gör på ett år.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons