Annons

Trubaduren kickar igång After Beach-säsongen på Evedal

Nu på torsdag den 6 juli startar sommarens After Beach-säsong på Evedal. Först ut på scenen är välkände trubaduren Yellowmike som firar 30-årsjubileum som heltidsmusiker.
– Att skapa glädje och sprida skön stämning är det som driver mig.
Växjö • Publicerad 6 juli 2023
Yellowmike uppträder på Evedal den 6 juli.
Yellowmike uppträder på Evedal den 6 juli.Foto: Pressbild

När tidningen pratar med Yellowmike är han precis hemkommen från Wien, där han spelat för det Svenska Fotbollsförbundet.

– Fast det blev inte så många inslag av just fotbollslåtar, frånsett När vi gräver guld i USA förstås.

Annons

Herrlandslaget i fotboll förlorade som bekant med 0-2 mot Österrike och ser ut att missa det kommande EM-slutspelet, men för Yellowmike har de senaste decennierna varit något av ett triumftåg och han är idag en av landets mest anlitade musiker, särskilt på After Ski- och After Beach-tillställningar.

– Jag började som heltidsmusiker en tisdagskväll i augusti 1993, och under de här 30nåren har jag varit på de flesta platser runt om i Sverige, åtminstone söder om Umeå. Numera använder jag sällan GPS. Jag vet snabbaste bilvägen till de flestas orter.

30 år som heltidsmusiker och underhållare, är det något du kommer fira?

– Jag hade funderingar på att anordna en helkväll med en gratisspelning med inbjudna

gästartister, men jag hinner helt enkelt inte. Sommarturnén drog precis igång och det är full fart fram till slutet av augusti.

Nu på torsdag kommer Yellowmike till Evedal för att kicka igång After Beach-säsongen på Växjös egen Riviera. Sin vana troget kör han ingen förutbestämd setlista utan improviserar utifrån publikens sammansättning.

– Det första jag gör är att checka av publiken och kolla in stämning och alkoholgrad.

Även ålder spelar stor roll. Folk över 40 år kommer stå som frågetecken om jag spelar en låt med exempelvis Bolaget medan 18-åringarna går bananas!

Att ta upp önskemål från publiken är också Yellowmikes signum. Med en diger låtlista kan han tillgodose de flestas preferenser.

– Jag har uppemot 500 låtar på lager. Av dessa spelar jag 200-250 frekvent.

Annons

Är det några favoriter som alltid återkommer?

– En kväll i juni och Stad i ljus är två klassiker som alltid funkar på sommaren.

Förutom det musikaliska framförandet är samspelet med publiken en viktig del i framgångskonceptet menar Mike.

– Jag och publiken är en gemensam enhet. Vi-känslan är jätteviktig. Det ska vara avspänt och välkomnande. Jag klär aldrig upp mig inför en After Beach-spelning utan sitter med slitna shorts och t-shirts som alla andra.

Efter 30 år i branschen, vad driver dig att fortsätta?

– Att få skapa glädje och sprida skön stämning är fortfarande lika roligt. Det är en skön känsla som man aldrig tröttnar på.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons