Annons
Växjö

Tuberkulosforskare från Växjö får stort anslag

Växjö • Publicerad 5 maj 2023
Katarina Niward, överläkare vid Infektionskliniken i Östergötland och adjungerad lektor vid Linköpings universitet.
Katarina Niward, överläkare vid Infektionskliniken i Östergötland och adjungerad lektor vid Linköpings universitet.Foto: Hjärt- och lungfonden

Tuberkulos är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen. Globalt insjuknar ungefär 10 miljoner människor per år. Trots att sjukdomen idag går att bota så är det fortfarande den infektionssjukdomen som skördar flest liv.

Forskaren Katarina Niward, född och uppvuxen i Växjö, är överläkare vid Infektionskliniken i Östergötland och adjungerad lektor vid Linköpings universitet. Hon har nu fått ett anslag på 560 000 kronor från Hjärt- och lungfonden. Pengarna ska gå till forskning som ska individanpassa och förkorta behandlingen av tuberkulos.

Annons

– Den här forskningen är möjlig tack vare gåvor från svenska folket till Hjärt-Lungfonden, säger Katarina Niward i ett pressmeddelande.

Katarina Niward ska genomföra en studie som bland annat ska undersöka om det går att individanpassa doseringen av antibiotika tidigt under behandlingen, när bakteriebördan är som störst.

Förhoppningen är att resultaten ska bana väg mot en kortare behandling av sjukdomen och på så sätt kunna rädda fler liv.

– Genom forskningen kan vi rädda liv och ge människor fler friska levnadsår. Vi vill därför tacka alla givare som bidrar till livsavgörande genombrott i forskningen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons