Annons

Tullen hittade flera ungdomars spritbeställningar i Växjöbors telefoner

Flera ungdomars beställningar av alkohol har hittats sedan tullen stoppat två 21-åriga Växjöbor. Beställningarna anses visa att männen langar alkohol och de stoppades av tullen med 50 liter vodka.
Växjö • Publicerad 27 augusti 2023
Resväskan som en av 21-åringarna från Växjö kom med var fylld med Zaranoff vodka.
Resväskan som en av 21-åringarna från Växjö kom med var fylld med Zaranoff vodka.Foto: Tullen

”Vi ska ha 5 flaskor vodka, som XX skrev t dig i går och två små sure hallon”, lyder beställningen från en 17-årig flicka och en av männen svarar snabbt ”ta med 1 050 kontant”.

Meddelande på snapchat från en 17-årig flicka som vill köpa fem flaskor vodka av en av de nu smugglingsåtalade männen.
Meddelande på snapchat från en 17-årig flicka som vill köpa fem flaskor vodka av en av de nu smugglingsåtalade männen.Foto: Ur förundersökningen

”Tjo, kan jag köpa 10 flaskor av dig”, undrar en flicka i 15-årsåldern och enbart några sekunder senare svarar mannen att det går bra.

En flicka i 15-årsåldern frågor om hon kan köpa 10 flaskor av den misstänkte mannen.
En flicka i 15-årsåldern frågor om hon kan köpa 10 flaskor av den misstänkte mannen.Foto: Ur förundersökningen
Annons

En 16-årig pojke undrar om hans polare kan ”möta dig i mon och ta tre flaskor”. Den 21-årige Växjöbon säger att det är ok. Men när pojken dagen efter undrar om man ska ses vid Ica Hovshaga får han inget svar. Då har 21-åringen precis stoppats av tullen.

Det finns en rad meddelanden från Snapchat i de båda 21-åriga Växjöbornas telefoner. Att det handlar om alkoholförsäljning görs det ingen hemlighet av utan beställarna skriver ofta öppet vad de vill ha.

Växjöbon förklarar för en potentiell kund att han inte har sprit att sälja förrän nästa helg.
Växjöbon förklarar för en potentiell kund att han inte har sprit att sälja förrän nästa helg.Foto: Ur förundersökningen

En av beställningarna av vodka kommer från en pojke i Växjö som tycks vara 14 år. Men pojkens försök att få köpa två flaskor för 350 kronor misslyckas, langaren är tydlig med att priset är 400 kronor.

En pojke som vill köpa två flaskor vodka för 350 kronor får besked av langaren att priset är 400 kronor.
En pojke som vill köpa två flaskor vodka för 350 kronor får besked av langaren att priset är 400 kronor.Foto: Ur förundersökningen

En 16-årig Växjöflicka undrar om langaren kan ordna ”en flaska i kväll”. Det lovar mannen att lösa och undrar om hon ska hämta den själv eller vill ha utkörning. De bestämmer att flaskan ska hämtas på parkeringen vid Fagrabäckskolan.

Leveransen av ”en flaska” till en 16-årig flicka ska enligt meddelandet på Snapchat ske på Fagrabäckskolans parkering.
Leveransen av ”en flaska” till en 16-årig flicka ska enligt meddelandet på Snapchat ske på Fagrabäckskolans parkering.Foto: Ur förundersökningen

De flesta ungdomarna som skriver till de 21-åriga männen och frågar om de kan köpa alkohol är mellan 15 och 17 år. Uppgifterna som hittats i männens telefoner efter tullens insats är förstås intressant sidomaterial för Växjöpolisen att jobba vidare med.

De båda 21-åriga Växjöborna har nyligen åtalats för själva smugglingen sedan tullen stoppat dem med sammanlagt 50 liter vodka som köpts i Tyskland. Vodkan köps för omkring 60 kronor och säljs enligt chattarna till ungdomarna för 200 kronor, vid något tillfälle 150 kronor.

Här är en del av de 50 literna vodka som de båda 21-åriga männen från Växjö hade med sig när de stoppades av tullen. Men det mest intressanta är spritbeställningarna från ungdomar som hittades i deras telefoner.
Här är en del av de 50 literna vodka som de båda 21-åriga männen från Växjö hade med sig när de stoppades av tullen. Men det mest intressanta är spritbeställningarna från ungdomar som hittades i deras telefoner.Foto: Tullen

Meddelandena med alkoholbeställningar ingår i åklagarens bevisning inför den kommande rättegången mot de båda männen i Malmö tingsrätt.

Den ene av 21-åringarna förnekar bestämt att han säljer alkohol och påstår att vodkan som köptes skulle vara för eget bruk. På direkt fråga från tullkriminalens förhörsledare påstod mannen även att han inte har någon information som handlar om alkohol i telefonen.

Senare, när förhörsledaren visade vad som hittats, hävdade 21-åringen att någon annan kan ha skrivit Snapchatmeddelandena som han säger sig aldrig ha sett.

Hans jämngamle vän erkände däremot efter en stunds förhör att han tänkte sälja en del av vodkan som köpts.

Annons

De båda männen stoppades i omgångar av tullen när de steg av ett Öresundståg i Hyllie strax efter klockan 17 en dag i slutet av november.

”Jag stannade NN (en av 21-åringarna), legitimerade mig och frågade om han hade någonting att deklarera för Tullverket. NN svarade nej”, står det i tullinspektörens promemoria där han noterar att 21-åringen hade en resväska med sig trots att denne uppgav att han varit i Danmark i enbart en dag.

Därefter fann Växjöbon för gott att berätta att han hade alkohol i resväskan. Det var när hans vänner strax efteråt kom dit som samtliga togs med för en noggrannare tullkontroll – och uppgifterna i de båda åtalades telefoner stärkte tullens smugglingsmisstankar.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons