GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tumör upptäcktes inte i tid – cancer spreds

Växjö • Publicerad fredag 21:00
Region Kronoberg, arkivbild.
Region Kronoberg, arkivbild.Foto: Elvedin Basic

Sjukvården missade en mjukdelstumör trots att patienten genomgick flera undersökningar. När tumören upptäcktes först 1,5 år efter det första besöket på vårdcentral hade cancern spridit sig. Nu anmäler Region Kronoberg det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt Lex Maria.

Vid patientens första undersökning bedömdes förhårdnaden vara en kärlmissbildning. När förhårdnaden växte skrevs en remiss – men inte enligt standardiserat vårdförlopp.

Om en patient visar symtom som kan bero på cancer kan utredningen göras enligt ett så kallat standardiserat vårdförlopp, vilket är ett dokument som anger när en viss undersökning eller behandling kan behövas och inom vilken tid den ska erbjudas.

På grund av pandemin blev remissbedömningen försenad och magnetundersökningen visade sedan på en tumör.

När diagnosen ställdes hade cancern spridit sig.

Enligt utredningen av det inträffade fanns det skäl att omvärdera den första diagnosen om kärlmissbildning tidigare i förloppet.

För att det inträffade inte ska kunna upprepas har kliniken sett över sina rutiner och vidtagit förebyggande åtgärder, skriver Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.