Annons
Växjö

Tusentals kommunanställda i Växjö kan krigsplaceras

Växjö • Publicerad 1 april 2022
Arkvifoto.
Arkvifoto.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Den 5 april förväntas Växjö kommun fatta beslut om att kunna krigsplacera all tillsvidareanställd personal, inklusive räddningstjänsten. Personal som krigsplaceras har en skyldighet att tjänstgöra under höjd beredskap.

– Vår personal är vår viktigaste resurs, och blir än viktigare för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet vid höjd beredskap eller i händelse av krig. Krigsplaceringen, som nu genomförs, är ett viktigt steg för att bygga Växjö starkt och att välfärden tryggas även vid höjd beredskap, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Totalt 7 500 kommunanställda omfattas av den planerade krigsplaceringen. De kommer få hem ett brev med beslut om krigsplacering och vad det innebär.

– Arbetet att planera för krigsplacering har pågått en längre tid men med allt som händer i vår omvärld har vi nu intensifierat arbetet. Det är viktigt att vi alla medarbetare får kunskap om vad en krigsplacering innebär, även om vi idag inte är i en situation med höjd beredskap, säger Monica Skagne, kommunchef.

Beslut om höjd beredskap fattas av regeringen, och ger regeringen större frihet att agera och fatta olika beslut.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons