Annons
Växjö

TV: Emma, 32, är en av världens mest vältränade: ”Tränar åtta timmar om dagen”

På åtta år har Emma Tall blivit en av världens bästa atleter inom Crossfit, en extrem sport och träningsform som utmanar utövarnas styrka, uthållighet och smidighet. Samtidigt balanserar Emma sitt hårda träningsschema med ett liv som influencer för att få in sponsorpengarna som blivit hennes levebröd.
Växjö • Publicerad 6 mars 2024

Här saknas innehåll

2016 bodde Älmhultsdottern Emma Tall i Holland och jobbade för Ikea. En dag klev hon in i ett Crossfitgym, en så kallad box, och testade på ett pass.

– Jag tyckte det var skitroligt och blev fast, säger Emma.

Annons

Träningsformen Crossfit går ut på att bli starkare, snabbare och smidigare och är unik genom att blanda styrkeövningar med grenar som testar atleternas kondition, uthållighet och smidighet. Varje år tävlar sedan mängder av män och kvinnor från hela världen i ett mästerskap som kallas för Crossfit games. Vinnarna utses till världens mest vältränade man respektive kvinna.

Idag, åtta år efter att hon upptäckte sporten, har Emma Tall deltagit i världsmästerskapet vid tre olika tillfällen. 2023 kom hon på elfte plats och rankades som andra bästa kvinnan i Sverige. Det gör Emma till en av Sveriges, världens och definitivt Växjös mest vältränade människor, om man följer Crossfit-definitionen.

– Det är kanske inget som jag tänker på så ofta. Men det känns bra, säger Emma.

Det kanske inte är därför du gör det här?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det är mer att jag vill bli bättre än jag var igår.

Trots att hon har 116 000 följare på Instagram och tjänar sina pengar på samarbeten i sociala medier kallar Emma sig för introvert.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Emma lever helt och hållet på sin träning, men inte på grund av prispengar utan tack vare arvoden från de olika sponsorer hon jobbar med. Hon får bland annat pengar från energidrycksföretag och tillverkare av träningsutrustning, i gengäld måste hon lägga upp ett visst antal inlägg på sina sociala medier. På det sättet är hon ett exempel på en modern sorts atlet, som delvis är influencer och delvis elitidrottare.

”De dagarna där inget funkar, det är klart att det blir skitjobbigt. Man blir känslig, för det betyder så mycket.”
Emma Tall, Crossfit-atlet.

Ju fler följare Emma får och ju bättre det går för henne på tävlingarna, desto mer attraktiv blir hon för olika sponsorer, och desto mer pengar kan hon tjäna. Det sätter en unik mental press på en atlet som redan rutinmässigt pressar sig till bristningsgränsen inom sin sport.

– Det blir utmanande på ett helt annat sätt. Man hamnar lätt i tankar om att man inte är tillräckligt bra, det kan lätt bli negativt när man måste prestera. Jag har fått jobba ganska hårt för att uppskatta att jag kan göra något som jag älskar, varje dag.

Hur reagerar du när du känner den där pressen? Blir du nedstämd eller arg eller vad leder det till hos dig?

– Jag blir mer, nästan ledsen. Det är så mycket av mig som går in i att bli bättre på det här. Allting, 24/7, allt är för att bli bättre. De dagarna där inget funkar, det är klart att det blir skitjobbigt. Man blir känslig, för det betyder så mycket.

Crossfit på elitnivå innebär stora påfrestningar på kroppen.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Annons

Livet som Crossfit-atlet innehåller delar som kan vara destruktiva. Emma måste akta sig för överträning och skador, mäta och väga allt hon äter, och får samtidigt hantera allt som det innebär att vara en av Växjös största på sociala medier. Det betyder att hon inte bara blir värderad för sina insatser som atlet, utan även för sitt utseende.

– Kommentarer om mitt utseende har jag aldrig brytt mig så mycket om. Det jag tyckte var jobbigt är mer när folk kommenterar att jag använder doping. För mig det betyder att de menar att jag fuskar. Det tyckte jag var skitjobbigt innan. Nu har jag lärt mig att de vet inget om mig eller vad jag gör.

Det är vanligt att atleterna anklagas för otillåtna preparat. Emma har själv testats för doping fyra gånger under 2023. Att atleterna kan bibehålla sin imponerande fysik och samtidigt utföra utmanande kondition och uthållighetsövningar menar hon beror på hård träning, inte fusk.

bild 1/7

– Som du säger, det är många Crossfit-atleter som ser väldigt vältränade ut. Men, om ni tänker på att varje del av mitt liv är optimerat för att jag ska bli så bra som möjligt. Jag tränar liksom 8 timmar om dagen. Det är inte så konstigt att jag ser ut så här. Det är så långt ifrån vad de flesta kan ens föreställa sig, och därför tror de att jag fuskar.

I det fjärde avsnittet av Hej hälsa! intervjuar vi Emma i långformat om hennes liv, mentalitet och träningskarriär. Bland annat får hon frågan om hon har några tips till unga träningsintresserade om hur man kan hantera kommentarer på Instagram.

– Det är inte så enkelt som att bara säga åt någon att skita i det. Det handlar om att man måste veta varför man gör det man gör.

Och varför gör du det du gör?

– För jag tycker att det är kul.

Lyssna på podden Hej Hälsa! med Emma Tall:

Här saknas innehåll

Joel LarssonSkicka e-post
Lars-Göran RydqvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons