Annons
Växjö

TV: Lodjursmamma med två små ungar fångades på film

Växjö • Publicerad 6 december 2022

Här saknas innehåll

Strax efter klockan 17 på fredagen för två veckor sedan plingade det till i Per Olof Ezelius telefon. Han fick en notis från sommarhuset hemma i Växjö, där webbkameran hade fångat upp aktivitet mot vägen från huset.

– Den är känslig och fångar upp både snöflingor och flugor, så vi får många meddelanden och vet inte alltid när det är något att ha, säger Per Olof Ezelius.

Annons

Men den här gången levererade webbkameran mer än nederbörd och insekter. På filmen kunde Per Olof Ezelius se tre lodjur, en större och två lite mindre. Han gissar att det är en hona och två ungar från i våras.

– Det var häftigt! Vi har vetat att det finns lodjur i området sedan tidigare, men de är ju skygga och inte så enkla att se, säger Per Olof Ezelius.

Webbkameran monterades upp i höstas på Per Olofs sommarhus vid Toftasjön. Familjen har ägt huset i flera år och varvat sitt boende här med sitt andra hus i Florida, USA. För att hålla koll på fastigheten när de inte är på plats i Sverige har de tagit hjälp av olika kameror.

Enligt Länsstyrelsen i Kronobergs län finns det uppskattningsvis mellan 25 till 30 lodjur i länet.

Totalt fångades tre lodjur på film utanför Växjö.
Totalt fångades tre lodjur på film utanför Växjö.Foto: Per Olof Ezelius
Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons