Annons
Växjö

Två flickor hamnade under bilen vid elsparkcykelolyckan i Växjö

Polisen utreder nu trafikolyckan i Växjö där tre flickor som åkte på samma elsparkcykel krockade med en personbil. Brottsrubriceringen gäller vållande till kroppsskada.
Växjö • Publicerad 29 augusti 2023
Foto: Carl Carlert

Tre flickor fick på måndagen föras till Växjö lasarett sedan de blivit påkörda av en personbil när de färdades på en elsparkcykel.

Olyckan inträffade på ett övergångsställe i Dalborondellen i korsningen Mörners väg–Liedbergsgatan.

Annons

– Olyckan inträffade i väldigt låg hastighet men två av flickorna hamnade under bilen. Flera personer som blev vittnen till olyckan hjälpte till och de lyfte upp bilen så att flickorna kunde komma loss innan räddningstjänsten anlände, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Två av flickorna fördes med ambulans till akuten och den tredje kördes dit av anhöriga.

På tisdagen uppgav Region Kronoberg att flickorna klarade sig med lindriga skador. En flicka, som är sex år, fick dock stanna kvar på sjukhuset för observation.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada för att kunna utreda omständigheterna kring olyckan men ingen är i nuläget uppsatt som misstänkt för något trafikbrott.

– Allmänt kan man säga att vi ser att elsparkcyklar är väldigt populära bland barn och ungdomar och det är viktigt att föräldrar pratar med sina barn om vilka regler som gäller. Vi vill undvika att det inträffar svåra olyckor.

– Om en elsparkcykel kan köras i max 20 kilometer i timmen gäller samma regler som för en vanlig cykel. Barn under 15 år ska ha hjälm och elsparkcykeln ska köras på cykelvägar och vanliga vägar, det vill säga inte på trottoarer eller gångbanor, fortsätter Robert Loeffel.

Robert Loeffel poängterar även att det inte är tillåtet att skjutsa någon på en elsparkcykel.

– Om vi upptäcker att man åker fler än en på en elsparkcykel blir det 500 kronor böter.

Det här gäller för elsparkcyklar

• En elsparkcykel klassas som en cykel förutsatt att den inte går fortare än 20 kilometer i timmen och har en kontinuerlig märkeffekt på högst 250 watt. Om elsparkcykeln uppfyller kraven på en cykel gäller följande:

• Elsparkcyklar ska köras på samma sätt som andra cyklar. Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar.

• Elsparkcykeln ska ha bromsar och en ringklocka.

• Kör du i mörker ska elsparkcykeln ha fram- och baklyse samt vara utrustad med reflexer.

• Om den som kör är yngre än 15 år krävs hjälm.

• Du får inte skjutsa någon på en elsparkcykel.

Källa: Transportstyrelsen

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons