Annons
Växjö

Två länsbor skadade sig på skjutfält – får skadestånd av staten

Två kronobergare får nu statlig ersättning efter att ha skadat sig vid militärövningar. Enligt Kammarkollegiet har de drabbats av en respektive två procents medicinsk invaliditet.
Kronoberg • Publicerad 28 april 2023
Genrebild från Kosta skjutfält.
Genrebild från Kosta skjutfält.Foto: Josefine Petersson

En medelålders man som bor i Älmhults kommun skadade sig år 2018 på Kosta skjutfält när han deltog i en hemvärnsövning.

Enligt mannens anmälan till Kammarkollegiet – den myndighet som ansvarar för personskadeskyddet för flera typer av verksamheter kopplade till staten – vred han till sitt ena ben när han vid en skjutövning snabbt skulle resa sig upp från en liggande position. Han fick föras till akuten i Växjö där det konstaterades att han drabbats av en kraftig muskelbristning i ena vaden.

Annons

Nu beslutar Kammarkollegiet att Älmhultsbon ska få 14 000 kronor i ersättning för vadskadan. Detta eftersom den har orsakat bestående men och läkare har bedömt att han drabbats av en procents medicinsk invaliditet.

Även en man i 20-årsåldern i Växjö ersätts nu med 38 000 kronor från Kammarkollegiet efter en olycka på Skövde skjutfält år 2021. Växjöbon gjorde värnplikten vid Skaraborgs regemente när han fastnade med ena armen vid ett fall från ett pansarfordon.

Mannen skadade armbågen rejält och han bedöms ha drabbats av två procents bestående invaliditet.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons