Annons
Växjö

Två partier i Växjö gör polisanmälan efter saknade valsedlar: ”Systematiskt sabotage”

Växjö • Publicerad 9 september 2022
Det ska vid flera tillfällen ha saknats moderata valsedlar i lokalen för förtidsröstning på Stadsbiblioteket i Växjö.
Det ska vid flera tillfällen ha saknats moderata valsedlar i lokalen för förtidsröstning på Stadsbiblioteket i Växjö.Foto: PETTER ARVIDSON

Två partier i Växjö kommun gör polisanmälningar efter att ha fått kännedom om att partiets valsedlar saknats i vallokaler för förtidsröstning. Det är Moderaterna och Vänsterpartiet.

Moderaterna i Växjö ska ha fått information om att det vid fyra tillfällen saknats valsedlar vid Stadsbiblioteket i Växjö. Partiet menar att det är ett ”systematiskt sabotage” och har utöver polisanmälan även skickat in ett klagomål till valnämnden i Växjö kommun.

Annons

– Vi ser med allvar på det ingrepp detta är mot det demokratiska systemet, likaså ser vi allvarligt på de brister som uppenbarats i den aktuella vallokalen. Vid endast ett av fyra tillfällen var det en valförrättare som upptäckte bristerna. Övriga tre tillfällen var det medborgare som kontaktade oss för att informera om att det inte fanns några valsedlar för Moderaterna när de skulle förtidsrösta, säger René Jaramillo, valledare för Moderaterna i Växjö.

Vänsterpartiet har fått information om att deras valsedlar saknats eller att valsedlar från annat parti legat framför Vänsterpartiets valsedlar i vallokaler i bland annat Hovshaga, Teleborg och på Stadsbiblioteket.

– Något brister i kontrollen av vallokalerna, denna typ av sabotage måste tas på stort allvar då de underminerar demokratiska processer som de allra flesta av oss tycker är mycket viktiga. Vi kommer polisanmäla händelserna och har även gjort en anmälan till valnämnden, säger Vänsterpartiets gruppledare Björn Kleinhenz.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons