Annons
Växjö

Tvist om populär badplats i Växjö – kommunen anklagas för exploatering

Växjö • Publicerad 22 november 2021
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Jan Bärtås

I våras rapporterade Vxonews att kommunen stänger Svanebro badplats utanför Ör, vid nordöstra Helgasjön. Anledningen var att kommunen inte har något erkänt upplåtelseavtal för badplatsen, vilket markägaren påpekade i en anmälan till Kronofogden.

I anmälan krävdes kommunen på drygt 200 000 kronor som retroaktiv betalning för nyttjande av badplatsen under tio år. En summa som kommunen vägrade att betala.

Annons

Under sommaren lämnade Kronofogdemyndigheten över ärendet till Växjö tingsrätt, där målet i nuläget utreds. I handlingarna framgår det att kommunen erkänt en ersättning på drygt 20 000 kronor för det nyttjande som skett. Något markägaren har avslagit.

Enligt målsägande har Växjö kommun olovligen tagit i anspråk och dragit nytta av badplatsen och marknadsfört den som en av kommunens på sin hemsida. Han anklagar kommunen för att ha exploaterat området genom att bland annat anordna parkeringsplatser och bygga toaletter på området.

Enligt Kommunens mening har det funnits och finns ett stort behov av att upprätthålla en god standard på badplatsen utifrån miljö-, trivsel- och säkerhetsmässiga skäl. De finner det också osannolikt att markägaren inte skulle haft någon kännedom om kommunens ”närvaro” på badplatsen, sedan han tidigare aldrig framfört några invändningar. Därför motsätter sig kommunen att betala det krävda beloppet, skriver en kommunjurist i ett svaromål till rätten den 19 oktober.

Kommunens svaromål väntas nu besvaras av markägaren. När rätten finner det lämpligt kommer parterna att kallas till muntlig förberedelse.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons