Annons
Växjö

Udda förslaget: Riv slottsruinen och bygg ett Sagan om ringen-lekland

Riv slottsruinen och bygg ett lekland i Sagan om ringen-stil för att locka turister. Det medborgarförslaget får absolut inget gehör hos Växjös ledande politiker.
Växjö • Publicerad 31 oktober 2022

Varje år får Växjö kommun in mängder med medborgarförslag om både stort och smått.

Nyligen skickade en kommuninvånare in ett förslag av det mer udda slaget. Enligt invånaren borde kommunen riva Kronobergs slottsruin.

Annons

Slottsruinen, som är från 1300-talet och som bland annat erövrades av Nils Dacke under Dackefejden på 1500-talet, har den senaste tiden varit i blickfånget eftersom fastighetsägaren Statens fastighetsverk har spärrat av delar av den på grund av rasrisk.

Kronobergs slottsruin.
Kronobergs slottsruin.Foto: David Johansson

Invånaren skriver i medborgarförlaget att kommunen i stället borde anlägga ett lekland på platsen med Sagan om ringen-tema och föreslår att det ska döpas till Elronds lekland. ”Om detta görs rätt kan det säkert locka en eller annan turist plus barnfamiljer” skriver förslagsställaren som även har bifogat bilder på två av J.R.R Tolkiens alvstäder – Lothlorien och Vattnadal – som inspiration.

Alla inskickade medborgarförslag måste tas upp antingen i kommunfullmäktige eller i den berörda nämnden och fullmäktige skickade på sitt senaste möte leklands-förslaget vidare till kommunstyrelsen, som på sitt nästa möte kommer att avslå det, utan någon vidare motivering.

Däremot väntas en annan invånare gehör för sitt medborgarförslag om att Växjö ska anordna någon slags stadsfest, när kommunen om några år når 100 000 invånare. I dagsläget har kommunen enligt SCB cirka 96 500 invånare.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons