Annons
Växjö

Ukrainska flyktingar har anlänt till polisregion Syd

Växjö • Publicerad 2 mars 2022
Foto: JESPER ZERMAN

I tisdags kom en färja med mellan 70 och 80 ukrainska medborgare till Karlskrona, uppger gränspolisen för TT. Nu förbereder sig gränspolisen i region Syd för att kunna hantera större flyktingströmmar vid gränskontrollerna.

Ukrainska medborgare är viseringsfria och får stanna i Sverige i 90 dagar som turister. Än så länge har bara ett begränsat antal uppgett för gränspolisen att de söker asyl. Enligt P4 Kronoberg hade 12 personer från Ukraina sökt asyl i vår polisregion på tisdagen.

Annons

– De allra flesta som kommer från Ukraina har etablerade kontakter i Sverige och planerar att stanna hos familj eller vänner tills situationen förhoppningsvis förbättrats i Ukraina, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd.

Många ukrainska medborgare passerar gränskontrollerna i region Syd även i vanliga fall. 50 till 60 ukrainska medborgare på en färja är inte ovanligt och vanligtvis är det vuxna män som reser in i Sverige för att arbeta. Men de senaste dagarna har gränspolisen sett fler kvinnor och barn bland inresande till Sverige från Ukraina.

Polisens roll är att utföra gränskontroller och hänvisa personer som söker asyl att, i möjligaste mån, själva ta sig till Migrationsverkets mottagningsenhet i Malmö.

– Det är viktigt att de som anländer får ett vänligt och professionellt mottagande och vi för en dialog med Migrationsverket om att få ett smidigt arbete vid gränskontrollerna om det framöver skulle komma stora flyktingströmmar, säger Mats Berggren.

Här saknas innehåll

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons