Annons
Växjö

Undersökning: Tusentals företag kan försvinna vid generationsskifte

Växjö • Publicerad 31 augusti 2022

Visma Spcs har gjort en ny kartläggning som visar att 34 procent av alla småföretagare planerar att avveckla sin verksamhet när det är dags för dem att gå i pension. I Kronobergs län innebär det att 5 500 företag riskerar att försvinna.

– Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det mycket oroande att tusentals företag i Kronoberg riskerar att försvinna. Det måste bli enklare för länets småföretagare att lämna över en välfungerande verksamhet. Vi riskerar att kasta bort massor av jobb i Kronoberg. Med goda förutsättningar för nya ägare att ta över väl fungerande verksamheter kan de korta sin startsträcka rejält, öka den personliga tryggheten och bevara medarbetarnas jobb, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Annons

34 procent uppger också att de inte vet vad som kommer att hända med företaget när det är dags att dra sig tillbaka. Sex procent av de tillfrågade småföretagarna i landet svarar att de planerar att ta in någon i bolaget i syfte att de sedan ska ta över verksamheten.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons