Annons

Ung Växjöbo misstänktes för brutalt knivrån – får 185 000 i skadestånd

Växjö/Olofström • Publicerad 12 oktober 2022

I februari i fjol utsattes tre män i en bostad i Olofström för ett brutalt rån. Rånarna delade ut knivhugg och ett av offren fick mycket allvarliga skador och opererades under flera timmar.

Polisen satte in stora resurser och spåren ledde till Växjö. Totalt sju män från Växjö i åldern 19–23 år häktades misstänkta för att ha deltagit i det grova rånet. Efter att ha varit frihetsberövade i omkring ett halvår lade åklagaren ned utredningen mot sex av Växjöborna.

Annons

Den sjunde – en Växjöbo i 20-årsåldern – blev till slut den ende som åtalades för det grova rånet men han friades i februari i år av Blekinge tingsrätt. Trots att polisen hade säkrat både hans och offrets DNA på en kniv som hittades i närheten av brottsplatsen, bedömde domstolen att bevisningen mot honom inte höll för en fällande dom.

Nu har Justitiekanslern (JK) beslutat att den Växjöbo som satt häktad kortast tid – cirka fyra månader – har rätt till ersättning från staten. Mannen, som även han är i 20-årsåldern och som avfördes från utredningen, begärde genom sin advokat knappt en kvarts miljon i ersättning för tiden som han satt frihetsberövad.

Men JK sänker ersättningen till cirka 185 000 kronor. Växjöbon har enligt JK rätt till 130 000 kronor för lidandet som frihetsberövandet innebar och 55 000 kronor för förlorad arbetsinkomst.

JK skriver i beslutet att mannen har rätt till en högre ersättning för lidande än som normalt lämnas, eftersom han ”har varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet”.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons