Annons

”Unga män har svårare att söka hjälp” – skolsköterskan om psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa hos ungdomar är ett problem som bara blir större. Och unga män har svårare för att söka hjälp.
– Dock har dagens unga killar en mycket sundare inställning till att söka hjälp än äldre män, alltså går vi åt rätt håll, säger Johanna Dahlberg som är skolsköterska i Växjö.
Växjö • Publicerad 25 mars 2023

Enligt Folkhälsomyndigheten har andelen unga som upplever återkommande symtom av psykisk ohälsa fördubblats sedan mitten av 80-talet.

Johanna Dahlberg är skolsköterska på Thorén Business School i Växjö och Växjö praktiska gymnasium och hon vill bidra till att psykisk ohälsa hos ungdomar synliggörs. Hon är dessutom distriktssköterska på vårdcentral. Enligt Johanna lider både tjejer och killar mellan åldrarna 16-21 ofta av psykisk ohälsa.

Annons

– Det är svårare för killar att söka hjälp än tjejer, även om många av dem vet att de egentligen hade behövt hjälp.

Enligt Folkhälsomyndigheten uppger tjejer oftare att de lider av psykiska besvär och får mer ofta utskrivet antidepressiva läkemedel jämfört med killar i samma ålder. Något som tyder på att tjejer är mer villiga att söka hjälp än killar.

”Dock har dagens unga killar en mycket sundare inställning till att söka hjälp än äldre män, alltså går vi åt rätt håll.”
Johanna Dahlberg
Johanna Dahlberg är skolsköterska i Växjö och möter många unga som dåligt.
Johanna Dahlberg är skolsköterska i Växjö och möter många unga som dåligt.Foto: Adam Mahmoud

– Dock har dagens unga killar en mycket sundare inställning till att söka hjälp än äldre män, alltså går vi åt rätt håll, säger Johanna.

– Anledningen till att män lider av psykisk ohälsa är varierad. Men jag märker att många har väldigt stora krav från familjen att vara på ett visst sätt, andra har barndomstrauma, fortsätter hon.

Johanna har också träffat på en del ungdomar med utländsk härkomst som bär med sig väldigt ”tunga ryggsäckar”.

Men när unga män söker hjälp har Johanna upplevt att de ofta har det lättare än tjejer att reflektera över sitt psykiska mående, vilket ger dem ett försprång över tjejerna när det kommer till att få psykiatrisk vård.

Hur kan man jobba förebyggande mot psykisk ohälsa?

– Man måste jobba aktivt med det, svarar Johanna.

Hon säger att det är extremt viktigt att ha kontakt med både folk i sin egen ålder och vuxna. Dessutom är det viktigt att ta hand om sin fysiska hälsa eftersom den har en stor påverkan på den psykiska hälsan.

– Man behöver prata med någon och få ett så kallat socialt utbyte. Om detta är via nätet med någon i Shanghai eller din granne har ingen större betydelse.

Annons

Att vi inte pratar öppet om varken psykisk ohälsa eller vilka konsekvenser det kan få är problematiskt tycker Johanna. Och där spelar media en roll.

När Avicii tog självmord fanns det många nyhetsrubriker där det stod att han dog, inte att han hade tagit självmord.

– Han mådde så dåligt att han tog sitt liv. Han har inte avlidit tragiskt, säger hon och hoppas på att utvecklingen fortsätter åt rätt håll och att vi pratar mer öppet om ämnet.

Adam MahmoudSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons