Annons
Växjö

Unga musikerna från Växjö får stipendium

Växjö • Publicerad 16 juni 2024
Daniel Lourtchik, Christian Lourtchik och Moa Israelsson får kulturstipendium.
Daniel Lourtchik, Christian Lourtchik och Moa Israelsson får kulturstipendium.Foto: Pressbild

Sparbanksstiftelsen Kronan och Swedbank har delat ut sina första kulturstipendier i Kronoberg. Tre kulturutövare från länet har fått 50 000 kronor vardera.

Två av stipendiaterna är bröderna Daniel och Christian Lourtchik som båda började spela violin när de var fem år gamla. Daniel är nu 16 år gammal och studerar vid Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm, precis som sin 19-årige bror Christian. Båda har deltagit i internationella kurser och masterclasses och också belönats med flertalet utmärkelser och priser i olika musiktävlingar.

Annons

Daniel önskar kunna köpa ett eget instrument och vill bli professionell musiker medan Christians närmaste mål är att fortsatt studier utomlands och även ha en karriär som professionell violinist.

Den tredje stipendiaterna är bildkonstnären Moa Israelsson från Hölminge i Ljungby kommun. Hon är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och verksam i Åkers-Styckebruk i Sörmland.

Delar av den avkastning som Sparbanksstiftelsen Kronan får på sina aktier i Swedbank återinvesteras lokalt inom områdena kultur, idrott, näringsliv, forskning och utbildning och varje år delar stiftelsen ut ungefär tio miljoner kronor. Utöver kulturstipendierna kan kulturföreningar ansökan om bidrag via Lokal Pott och ytterligare projekt inom kultur är på gång.

– Det är en fantastisk möjlighet för oss att bidra och utveckla kulturlivet i vårt verksamhetsområde. Stiftelsen och Swedbank vill på detta sätt fortsätta att vara aktiva i vårt gemensamma arbete med samhällsengagemang där kultur utgör en viktig del, säger Martin Åkesson, vd för Sparbanksstiftelsen Kronan.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons