Annons

Ungdom beställde explosiva varor – döms

Växjö • Publicerad 9 juli 2023
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten

I våras beställde en 17-årig kille, bosatt i Växjö kommun, explosiva varor. Nu har han dömts för olovlig införsel och ska betala 1 500 kronor i dagsböter.

Mannen som nu har fyllt 18 år åtalades för smuggling av explosiv vara men döms för olovlig införsel eftersom han varit grovt oaktsam vid införseln av varorna. Det handlar om 18 handbloss och elva burkar med rök som han inte anmält till tullbehandling i samband med införsel i landet.

Annons

Tonåringen har uppgett att han fick en länk på Snapchat av en kompis och att han via länken beställde varorna som kompisen hade lagt i varukorgen. Nödblossen skulle vara till en båt och röken skulle vara till studenten nästa år.

Den då 17-årige killen ska ha gjort sökningar på internet för att kontrollera att det var lagligt för honom att köpa varorna och förstod inte att varorna var explosiva eftersom de inte smäller. Han har uppgett att han inte kände till att varorna var tillståndspliktiga och att han hade gjort efterforskningar genom att göra vissa sökningar på internet.

Tingsrätten anser att de åtgärder som tonåringen har vidtagit tyder på att han hade en misstanke om han kanske behövde göra vissa kontroller innan köpet och att han genom sökningarna ”inte utfört tillräckliga kontroller för att ta reda på vilka villkor som gällde för införseln och måste därför anses ha varit grovt oaktsam”.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons