Annons
Växjö

Ungdomar driver företag på sommarlovet – tårta i muggar och fasadtvätt bland affärsidéerna

UngDrive Academy Kronoberg ger ungdomar möjlighet att under tre sommarveckor testa på att driva eget företag. 16-åriga Rokaia Farhan och 17-åriga Noudra Blixt har startat To Go Cake som erbjuder leverans av portionerade tårtbitar i återvinningsbara plast- eller glasmuggar.
– Smidigt och miljövänligt. Det till exempel minskar matsvinnet.
Växjö • Publicerad 8 juli 2023
Vår affärsidé är att sälja portionerade tårtbitar som levereras i dekorativa och återvinningsbara glas- eller plastmuggar, säger Rokaia Farhan och Noudra Blixt.
Vår affärsidé är att sälja portionerade tårtbitar som levereras i dekorativa och återvinningsbara glas- eller plastmuggar, säger Rokaia Farhan och Noudra Blixt.Foto: David Färdigh

I fredags var det finaldag på UngDrive Academy Kronobergs kickoff-vecka på Elite Stadshotellet i Växjö. 69 ungdomar har peppats och fått tips om såväl marknadsföring som säljstrategier.

– Nu ska de under tre veckor testa på att driva eget företag. Den 21 juli samlas vi igen och då får de presentera resultatet, berättar projektledaren Jakop Petersson.

Annons

Två av deltagarna är 17-åringarna Ahmed Satter och Ari Raufi som tillsammans driver företaget Fasadtvättarna.

– Vi är två väldigt drivna ungdomar som erbjuder villaägare fasadtvätt. Utrustning är införskaffad. I ett första steg vänder vi oss till Växjöbor och sedan till hela Kronobergs län.

De kompletterar även fasadtvätten med övriga villarelaterade tjänster.

– Bland annat fönsterputsning och gräsklippning.

Vi är drivna och taggade. Vår affärsidé är att erbjuda Växjös villaägare fasadtvätt och trädgårdstjänster i sommar, berättar Ahmed Satter och Ari Raufi.
Vi är drivna och taggade. Vår affärsidé är att erbjuda Växjös villaägare fasadtvätt och trädgårdstjänster i sommar, berättar Ahmed Satter och Ari Raufi.Foto: David Färdigh

För 16-åriga Rakaia Farhan och 17-åriga Noudra Blixt är det istället leverans av tårtbitar som gäller. De driver företaget To Go Cake och samarbetar med ett Växjökonditori. Företagsidén är att erbjuda portionerade tårtbitar som levereras i dekorativa glas- eller plastmuggar.

– Ofta beställer man för stora tårtor och mycket mat måste sedan slängas. Med den här lösningen minskas matsvinnet. Ekonomiskt och klimatsmart. Glas- och plastmuggarna är dessutom återvinningsbara.

Vilken är er målgrupp?

– Bland annat företag. Nu innan semestern är det många företag som har sommarfester med beställning av just tårtor. Vår målsättning är att under de här veckorna sälja 1000 tårtbitar.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons