Annons
Växjö

Ungdomar gör som du gör och inte som du säger

Eleverna i klass 9A på Elin Wägnerskolan har som en uppgift skrivit krönikor där de skulle ”kommentera aktuella händelser utifrån sig själva i samhället".
Här är Alice Jordeviks krönika.
Växjö • Publicerad 20 mars 2023
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: Bo Åkesson

Häromdagen var jag ute och körde förbi min gamla lågstadieskola när jag såg en stressad pappa stanna på fel sida av skolgården för att släppa av sin dotter i 10-årsåldern, för att sedan bara några sekunder senare gasa iväg med bilen fort som vinden. Skolan var omringad av en 30 km väg men han höll en betydligt högre hastighet trots att vägen var full av lekande småbarn i flickans ålder. Det fick mig att tänka på vuxna som samhällets förebilder och fenomenet att barn och ungdomar ofta gör som deras föräldrarna gör och inte som dem säger. Hur kommer det sig att man ena sekunden kan vara så rädd om sitt eget barn för att därefter utsätta tiotals andra barn för fara?

Sedan jag tog mitt moppekörkort är detta något jag lagt märke till oftare, inte bara i trafiken utan även i uppfostran hos många barn. När jag nu har börjat övningsköra vanliga bilar har jag märkt hur lätt det är att säga till någon annan hur den ska bete sig för att sedan göra fel själv. Som handledare är det viktigt att alltid köra som man lär ut och inte bara säga till eleven under tiden man är ute och övningskör. Om man som förälder ena dagen ber sitt barn hålla hastighetsgränsen och kolla noggrant runt omkring när bilen kör över järnvägen, men sedan dagen efter kör sitt barn till träningen med en alldeles för hög hastighet utan att hålla koll på omgivningen sänder det ut konstiga signaler. Barnen gör som du gör och inte som du säger. Att sitta bredvid sin pappa som ung tonårstjej när han kör i 100 km på en 70 km väg bara för skojs skull gör att det är lätt att tänka, kan pappa så kan jag också, även om man vet att det är fel. I en helt annan situation är många av dagens föräldrar på sina barn att man ska minska sin skärmtid. Samtidigt sitter många föräldrar själva hela dagarna med en dator eller en mobil upptryckt i deras ansikten. Självklart kommer barnet i nästa stund göra likadant som sin mamma eller pappa. Det spelar då ingen roll vad de tidigare sagt. Varför säger alla föräldrar trots detta till sina barn vad dem ska göra men själva gör samma fel?

Annons

Eftersom man som ungdom gör som sina föräldrar och inte som någon säger till en är det viktigt att man är en bra förebild. En dålig förebild som själv gör samma fel kan orsaka att personen som ser på gör detsamma. Om man tar exemplet med trafiken kan det göra att personen som övningskör blir farlig för andra i framtiden. Kanske håller personen sig inte till trafikreglerna och orsakar olyckor. Nästa gång samma 10-åriga tjej är på väg till skolan riskerar hon att bli påkörd av en annan pappa som stressar iväg lite för snabbt till jobbet.

För att påpeka ämnet tydligare kan man referera till världshändelser och länders ledare ska vara en form av förebilder för samhället. Ett exempel på detta är corona pandemin. När sjukdomen spred sig allvarligt runt om i världen präglas vi av mängder restriktioner från staten. Det pratas ofta om vad som är rätt och fel och hur vi tillsammans ska stoppa smittan. Storbritannien var ett av de länder som utsattes hårt för smittan. Deras dåvarande premiärminister Boris Johnson gick då ut och satte ut strängare restriktioner mot befolkningen i landet. Trots att han ska vara samhällets förebild är sanningen att han själv gick ut och festade även om han sekunden tidigare sagt att det är fel. Som en följd av detta tappade han befolkningens förtroende i landet. Detta illustrerar en tydlig bild av hur viktigt handlingar är, inte bara ord och att det kan väcka tankar som, “kan han kan även jag”.

Avslutningsvis ska du tänka på att andra kollar på vad du gör och att det därför är viktigt att du är en bra förebild. Medmänniskor runt dig tar efter ditt beteende oavsett vad du själv säger med dina ord. Om du vill förmedla något viktigt ska du visa det med handlingar och inte med enstaka ord. Tänk på att andra inte ser dig på samma sätt som du ser dig själv. De flesta kanske inte fattar att du gasade iväg från skolan för att du hade bråttom till jobbet utan tänker att du helt enkelt inte brydde dig om någon annan än dig själv. Tänk på att människorna i din omgivning gör som du gör och inte som du säger, va en bra förebild för andra!!

Alice Jordevik

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons