Ungredaktionen testar mattrender från Tiktok – lever de upp till hypen?
Kolla in Ungredaktionens Tiktok för att se smaktestet!
Dubai-chokladen
Sedan några månader tillbaka har den så kallade Dubai-chokladen spridit sig till alla världens hörn på sociala medier. Som man hör på namnet kommer chokladen från Dubai och den originella chokladen går endast att få tag på där. Men en variation av chokladen, som endast innehåller tre ingredienser, har lyckats bli så viral att det bara inte går att missa den. Chokladen har inget komplicerat recept men ändå kan priset på den originella chokladen ligga upp mot 300 kronor. Huvudingrediensen kommer från Mellanöstern och heter kataifi. Kataifi är en smördeg som har strimlats till spagettiliknande trådar och som man oftast steker för att göra flera olika delikatesser. Kataifin steks och blandas med pistagekräm som sedan agerar som fyllning i chokladen. Men är tiktoksensationen värd 300 svenska kronor?
Efter smaktestet var den första reaktionen att chokladen var godare än förväntat. Med krispighet från kataifin och krämigheten från pistagekrämen skapar den en känsla av lyx. Efter det kom det lite blandade åsikter, några tyckte det var konstigt att äta och andra tyckte att det påminde om en krämig och dyr Kexchoklad. Men gemensamt tycker Ungredaktionen inte att det är värt 300 kronor. Den var god men väldigt mäktig och man kände inte så mycket smak av pistagen. Ska man testa hemma rekommenderas det att ha mer kataifi-pistage blandning i och något att dricka efteråt.
Ingredienser: kafaiti, pistagekräm, smör och valfri choklad.
Gurksalladen
Precis som chokladen har gurksalladen blivit viral på tiktok och sociala medier och influensers från hela världen testar salladen. Med sältan från sojan och sötman från sesamen påminner gurksalladen om sjögrässallad som brukar serveras med sushi. Gurksalladen innehåller både soja, fisksås och chilliolja och är något för dig som gillar de asiatiska smakerna.
Även här hade ungredaktionen mycket blandade åsikter. Vissa tyckte att det var jättestarkt från chillioljan och andra tyckte det var precis lagom med en liten stark kick. Till en början smakar det väldigt mycket soja med krispigheten från gurkan men efter några tuggor kommer resten av smakerna av bland annat chili och sesam också fram. Gurksalladen får godkänt och var god men är lite överhypad av sociala medier. Det finns dock flera varianter och man kan blanda i vad man gillar för att göra den bättre.
– Amerikanerna överdriver, säger Sami Alakili.
Ingredienser: gurka, soja, fisksås, risvinäger, socker, sesamolja, sesamfrön, MSG och chilliolja.