Annons
Växjö

Unik betongbro har gjutits över riksväg 23

Växjö • Publicerad 5 mars 2022
Vägarbetet på väg 23 har pågått sedan i början av 2021.
Vägarbetet på väg 23 har pågått sedan i början av 2021.Foto: Trafikverket

Under tisdagen genomförde Trafikverket och Peab en omfattande brogjutning på väg 23 vid Nöbbele, söder om Växjö. I brogjutningen har en speciell betongblandning använts med hälften cement och hälften av biprodukter från stålindustrin, vilket ska minska klimatavtrycket. Det är första gången i Sverige som metoden används till en brogjutning i Trafikverkets regi.

– Det är mycket viktigt att vi värderar klimateffekterna när vi väljer material till våra byggnadsverk. Trafikverket är den största beställaren av infrastruktur i landet och behöver ta ett stort ansvar för att minska sin klimat- och miljöpåverkan, säger Fredrik Carlsson, brospecialist på Trafikverket.

Annons

Gjutningen av bron är en del av Trafikverkets projekt att bygga en mötesfri 2+1-väg på väg 23 mellan Huseby och Marklanda. Arbetet har pågått sedan i början av 2021 och inneburit märkbara störningar för trafikanter och närboende.

Brogjutningen är en milstolpe i projektet och innebär att man nu kommit halvvägs.

– Det känns väldigt bra och stärkande att vi nu är mer än halvvägs in i det här arbetet. Vi har såklart en hel del kvar att göra men man kan redan nu se den nya vägen ta form, säger Chris Thórisson, projektledare på Trafikverket.

Arbetet fortsätter längs sträckan Marklanda-Huseby och kan innebära kortare stopp för sprängningsarbeten och hastighetssänkningar. Trafiken kommer också att regleras med trafikljus vid vissa arbetsmoment. Hela projektet beräknas vara klart i slutet av 2022.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons