Annons
Växjö

Upphandling utreds – köpte in robot för 50 miljoner

Region Kronoberg köpte in en operationsrobot för 50 miljoner kronor.
Affären med leverantören genomfördes helt utan konkurrens.
Nu granskas upphandlingen av Konkurrensverket.
Växjö • Publicerad 21 november 2023
Foto: Elvedin Basic

Region Kronoberg valde att inte offentliggöra sin upphandling för att köpa roboten. Detta då de ansåg att konkurrens saknades av tekniska skäl.

I upphandlingen står det att regionen genomförde en marknadsundersökning och att det endast fanns en leverantör som hade den här typen av operationsrobot de sökte.

Annons

Konkurrensverket har mot bakgrund av detta startat en utredning och kan med anledning av den komma att fatta ett tillsynsbeslut eller ansöka om upphandlingsskadeavgift.

Tekniken som operationsroboten erbjuder ska öka patientsäkerheten och kvaliteten i samband med gynekologisk-, kolorektal och urologisk kirurgi.

– Robotkirurgin har vi haft länge här i Växjö och vi var ganska tidigt ute med den. Roboten vi har haft tills i dag har nått slutet på sin tid och det var dags att förnya, säger Johan Moberg som är verksamhetschef på kirurgkliniken.

Utan tekniken skulle Region Kronoberg behöva skicka vissa patienter utanför länet för vård.

– Alternativet var att uppgradera till en ny robot eller sluta med den här standardtekniken som vi har använt inom allmänkirurgin för att operera prostatacancer och ändtarmscancern som är de stora ingreppen. Sedan görs en viss njurkirugi och framöver ska vi kunna göra bråckkirurgi, säger Johan Moberg som berättar att roboten används för att upprätta kapaciteten på kirurgikliniken.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons